Thu. Feb 25, 2021
ћирилица /латиница

Стручњаци објашњавају какве су заправо вакцине Спутњик В и Синофарм

Извор: vijesti.me

Стручњаци објашњавају какве су заправо вакцине Спутњик В и Синофарм

Кинеска вакцина Синофарм једина је стварана традиционалном методом, а опет код многих изазива сумњу, прије свега јер су ионако штуре информације обавијене – дезинформацијама. Биохемичарка Сања Вујчић рјешава горуће дилеме о овој вакцини, пише портал “vijesti.me”.

Сања Вујчић, магистар фармације и медицински биохемичар на блогу Биохемијски кутак кратко и јасно образложила све дилеме које прате кинеску вакцину Синофарм. Преносимо дио њених запажања.

“Разумљив је људски страх од одабира ‘погрешне’ вакцине јер одабир помало подсјећа на куповину новог мобилног телефона. Набројано је неколико модела и дате су спецификације, од којих просјечан корисник већину ни не разумије. Упорно, као да промиче чињеница да НЕМА ПОГРЕШНЕ ВАКЦИНЕ – најважније је да се што већи број људи, посебно најугроженијих, вакцинише што прије, а много је мање битно коју од понуђених вакцина ћете примити, јер су све вакцине од понуђених безбједне и ефикасне. Ова дилема уопште не треба да замара људе”, наводи она и додаје:

“Кинеска вакцина није један појам. Ријеч је о двије различите вакцине, два различита произвођача, само је основни принцип исти – инактивиран коронавирус – CoronaVac (Sinovac bitech) и BBIBP-CorB (Синофарм). У Црној Гори биће доступан Синофарм, чија је ефикасност на основу темељне анализе треће фазе клиничких испитивања 86 одсто, према испитивању које је спровело национално регулаторно тијело Бахреина и Уједињених Арапских Емирата, што је висока ефикасност. Још једна врло важна ствар је да је ефикасност 86 одсто када говоримо о оболијевању, тј. инфицирању коронавирусом, међутим, ефикасност вакцине је 100 одсто против тешког, као и умјерено тешког облика болести!”.

Она истиче да је безбједност свих вакцина показана, те да ниједна вакцина не може да се усвоји уколико није безбједна.

“Од почетка се знало да ће вакцине бити имуногене (покретаће имуни одговор) и безбједне (али се то наравно мора и доказати), дилема је била само у којој мјери ће бити ефикасне, а Свјетска здравствена организација је поставила критеријум да вакцина мора бити ефикасна најмање 50 одсто! Нежељене реакције су изузетно ријетке и карактеристичне за било коју вакцину – бол на мјесту убода, а температура се јавља чак и рјеђе него код других доступних вакцина. Тај тачан проценат појаве нежељених реакција ће се минимално промијенити с повећањем статистичког узорка, тј. броја људи који приме вакцину. Ефикасност вакцине је такође показана, а ефективност ћемо знати за пар година прецизно, јер је једино тада могуће знати. Једино питање које је за научнике мистерија и које ће вријеме показати јесте колико имунитет траје. Међутим, још једном да нагласимо, ниједна вакцина није упитне безбједности. Као и свака друга вакцина одобрена и ова вакцина је безбједна, што значи да ће само у јако малом броју случајева доћи до испољавања нежељених дејстава, и то углавном бол на мјесту убода, пролазно повећање температуре, црвенило”, истакла је Вујчићева.

Заблуда о руској вакцини

Новом РНК технологијом су направљене Фајзерова и Модернина вакцина, међутим заблуда је да је руска вакцина класична, тврди вирусолог Ана Банко.

“Руска вакцина спада у иновативне вакцине. Једина вакцина до сада регистрована на моделу руске вакцине је вакцина против еболе регистрована 2019. године. Дакле, ми нисмо вакцинисани вакцинама које су по концепту аденовирусног носача”, објаснила је Банко.

РНК вакцине нашем тијелу дају информацију да само створи S протеин и развијемо антитијела. Због тог генетског дијела функционисања вакцине многи од ње зазиру. Банко објашњава о чему се заправо ради.

“У нашим ћелијама наш ДНК је наш код. Он се налази упакован у једро наше ћелије. Са тог ДНК редовно се шаљу поруке нашој ћелији, замислимо их као СМС поруке, а на основу тога правимо све остало у нашем тијелу, односно протеине. Та синтеза протеина дешава се ван једра, које само шаље СМС поруке. Информациона РНК коју уносимо вакцином је само СМС порука. РНК није ни приближно слична ДНК молекулу. Та информација се у току једног до два дана потпуно уништава, а на основу те информације правимо S протеин, што препознаје наше тијело и почиње да ствара антитијела. Сљедећи пут ће наше тијело препознати тај S протеин и спријечити га да се веже за наше ћелије”, објаснила је Банко.

Вакцине се чувају на ниским температурама јер је РНК веома осјетљива.

Што се тиче руске вакцине, она функционише по принципу аденовирусог носача, као и Астра-Зенека вакцина.

“Оне функционишу по сљедећем принципу: исто нам треба информација за синтезу протеина. Они су ту информацију спаковали у аденовирус, који иначе изазива благе прехладе. Аденовирус је потпуно модификован да не може да се умножава у нашој ћелији нити може да нам било шта уради. У њега је упакована информација за синтезу S протеина, ми унесемо то путем вакцине и синтетишемо S протеин”, објаснила је Банко.

Filter 2019