Mon. May 10, 2021
ћирилица /latinica

SIPA privela Dupovca i Mutapa: Dženanova porodica tvrdi da su skrivali činjenice

Izvor: Nezavisne novine

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Sarajevu su priveli Hasana Dupovca, pripadnika MUP-a KS, i Ziju Mutapa, oca Alise Mutap, djevojke koja je kobne noći bila s nastradalim mladićem Dženanom Memićem, a oni su privedeni zbog sumnje u organizovani kriminal i ometanje istrage stradanja mladića u februaru 2016. godine.

Kako nam je potvrđeno, oni su osumnjičeni za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima pomoć učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela i protivzakonitog posredovanja, a sve u vezi sa članom 7. Zakona o Sudu BiH.

Osumnjičeni su danas bili na kriminalističkoj obradi u prostorijama SIPA, gdje je trebalo da budu ispitani u prisustvu stručnih saradnika Tužilaštva, a do zaključenja ovog teksta ispitivanje nije bilo završeno.

Porodica Memić tvrdi da je uhapšeni Dupovac, koji je u to vrijeme obavljao funkciju šefa Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage, imao značajnu ulogu u zataškavanju i skrivanju činjenica ključnih za pronalazak odgovornih te da je sa Mutapom doveo do skretanja pravca istrage.

“Tužilaštvo ima posla, tek će doći istraga o ubistvu. Ovi ljudi su uhapšeni, doći će i drugi na red”, kazao je Muriz Memić, otac nastradalog mladića.

Rekao je da je ovaj momenat čekao pet godina te da je ovo tek početak jer će biti još hapšenja, a ovo pokazuje da se zaista radi o ubistvu njegovog sina, kao što je on i tvrdio.

Komenarišući privođenja, Ifet Feraget, advokat koji zastupa porodicu Memić, rekao je za federalne medije da se ranije nisu mogle ni zamisliti ovakve stvari, ali da je pravda iako spora uvijek dostižna.

“Davno sam rekao da će doći ovaj dan. Vjerujem u rad Tužilaštva BiH. Dugujemo ogromnu zahvalnost glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić i nadamo se da će ovo biti početak nekih promjena, jer staro je pravilo da se pravda ne može nikome uskratiti”, komentarisao je Feraget.

Mladić Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine, kada je s njim bila Alisa Mutap, koja je nakon svega tvrdila da se ne sjeća događaja, dok je Tužilaštvo KS slučaj okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću.

Podsjetimo, u ovom slučaju je suđeno Ljubi i Bekriji Seferoviću, ali su oni oslobođeni.

Ovaj slučaj, koji je zantrigirao javnost, dosad je bio velika enigma. Godinama se pokušava doći do istine o motivima i načinu Memićeve smrti.Porodica se nada da će se konačno otkriti istina i procesuirati odgovorni za smrt Dženana.

Filter 2019