Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

Сахрањен пуковник ВРС Алекса Kрсмановић

Извор: Срна

Пензионисани пуковник Војске Републике Српске Алекса Kрсмановић сахрањен је данас на гробљу Градац на Сокоцу.

Пуковник Kрсмановић преминуо је јуче на Палама у 78. години.

Предсједник Борачке организације општине Пале и члан Скупштине Борачке организације Републике Српске Михајло Парађина опростио се данас од Kрсмановића, саборца, пријатеља и патриоте у име свих који су га вољели и поштовали.

Kрсмановић је био борац прве категорије и отац борца погинулог у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске. У рату је обављао дужности помоћника команданта за позадину Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

“Постоје тихи и повучени људи који свој живот проживе у ужем окружењу, па и њихова смрт буде нечујна и непримјетна. Срећни су људи који заузимају мјесто међу људима на начин како је то чинио наш пуковник Kрсмановић”, рекао је Парађина.

Он је подсјетио да је Kрсмановић, након завршене основне, средње школе и Војне академије, започео службовање од Љубљане, Задра, Загреба, Тузле до Сарајева.

Трагичан распад СФРЈ и ратни сукоби на њеној територији затекли су Kрсмановића у команди Седме армијске области у Сарајеву.

“У тим судбоносним временима по српски народ, на примјеру многих предака из српског корпуса непокорених Романијаца, Kрсмановић без калкулисања и колебања одлучно стаје у одбрану свог народа, остајући вјеран армији и држави, којима је служио не помишљајући да изда и погази војничку заклетву”, навео је Парађина.

Он је истакао да је пуковник Kрсмановић као припадник Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату имао привилегију судионика историјске генерације српског народа која је дала највећи допринос у одбрани и стварању Српске.

За слободу српског народа, у септембру 1992. године, живот је дао и Kрсмановићев двадесетшестогодишњи син Дарко, чији је губитак пуковник тешко и емотивно подносио свих ових година.

Предсједник Борачке организације општине Пале подсјетио је да је пуковник Kрсмановић био веома активан члан Борачке организације Републике Српске и у периоду 1998-2002. године, када је био предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације.

Иза пуковника Kрсмановића остали су супруга Слободанка, кћерка Данка и унук Дарко.

Сахрани Kрсмановића присуствовао је велики број родбине, сабораца и пријатеља, уз поштовање епидемиолошких мјера заштите од вируса корона.

Filter 2019