Mon. May 10, 2021
ћирилица /латиница

Русија поручује Инцку да прекине са самовољом

Извор: Глас Српске

Москва је данас позвала високог представника у БиХ Валентина Инцка да прекине са самовољом која штети нормализацији у земљи, саопштило је руско Министарство иностраних послова (МИП) те поручило да је вријеме да се укине спољни протекторат.

Како се наводи у саопштењу, у балканским медијима се увелико цитира писмо високог представника у БиХ упућено Народној скупштини Републике Српске са захтјевом да се у року од три мјесеца одузму повеље с одликовањима додијељене Радовану Караџићу, Биљани Плавшић и покојном Момчилу Крајишнику називајући их “осуђеним ратним злочинцима чији су поступци током оружаног сукоба шокирали свијет и узроковали незамисливе људске патње”.

–  Не улазећи у суштину претензија Инцка, сматрамо да је неопходно да подсјетимо да се постављање ултиматума највишем представничком органу Републике Српске не може сматрати прихватљивим ни са правне ни са моралне тачке гледишта – истакло је руско Министарство.

Наводи се да се високи представник није чак ни консултовао са управним одбором Савјета за спровођење мира (ПИК), који је позван да у таквим случајевима даје представнику политичке препоруке.

Москва сматра да дрско понашање Инцка још једном доводи у питање његову улогу у процесу међуетничког помирења у БиХ.

– Својим поступцима и у тумачењу сопственог мандата он не само да превазилази своја овлаштења, него све више постаје фактор дестабилизације, понаша се потпуно супротно задацима који су му повјерени Дејтонским мировним споразумом. Позивамо Инца да прекине са самовољом која очигледно штети постконфликтној нормализацији у БиХ и уноси додатну напетост у међуетничке односе – саопштило је руско Министарство.

Из Министарства су истакли да Инцков неумјесни демарш поново демонстрира очигледну чињеницу – неуставна институција високог представника у БиХ одавно је изгубила своју “додатну вриједност” за рјешавање проблема у БиХ и претворила се у правни и политички атавизам.

– Сигурни смо да је дошло вријеме да се коначно укине тај анахрони механизам спољног протектората према сувереној БиХ и да се сва власт у земљи пренесе на њене државотворне народе и законски изабране органе – закључило је руско Министарство спољних послова, пренио је “Спутњик”.

Инцко је прије неколико дана  упутио писмо предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу у којем ултимативно даје рок првом човјеку републичког парламента да „до краја априла ове године одузме повеље с одликовањима додијељене, како наводи у писму, „осуђеним ратним злочинцима Радовану Караџићу, Биљани Плавшић и Момчилу Крајишнику чији су поступци током оружаног сукоба шокирали свијет и узроковали незамисливе људске патње“.

– Тим чином би се исправило понижење које је почињено према жртвама ратних злочина, њиховим породицама и свим грађанима БиХ, али и уклонила колективна одговорност са српског народа, а уклањањем колективне кривње и елиминисањем бремена прошлости, цјелокупан народ би се растеретио и много лакше кретао према племенитим циљевима будућности, укључујући и приступање ЕУ – наводи се у писму.

Filter 2019