Thu. Mar 4, 2021
ћирилица /latinica

Rusija izručila Nikodina Komadaru, osumnjičenog za ubistvo na Palama

Izvor: Novosti/O. Matavulj

Posle 22 godine skrivanja, Nikodin Komadara (52) zvani Nidžo, osumnjičeni za ubistvo konduktera “Romanija prevoza”, Željka Minića i ranjavanje još dvije osobe 1999. godine na Palama, pritvoren je u Kazneno-popravnom zavodu “Kula” u Istočnom Sarajevu.

Komadara, koji važi za jednog od najtraženijih bjegunaca u BiH, uhapšen je u Moskvi na osnovu međunarodne potjernice koja je za njim raspisana davne 2003. godine. Kako saznajemo, otkriven je zahvaljujući opsežnim provjerama koje je, sa drugim zemljama, sprovodio MUP Republike Srpske.

– Prilikom hapšenja Komadara je imao falsifikovane putne isprave, izdate na ime Dragan Ilić. Upravo je pomoću tog lažnog identiteta uspijevao da se krije već dvije decenije – kaže izvor iz MUP-a RS.

Na zahtjev pravosudnih organa, Rusija je 28. januara Komadaru izručila u BiH, da bi mu Okružni sud u Istočnom Sarajevu sutradan odredio pritvor.
– Određeno mu je jednomjesečno zadržavanje koje, po ovom rješenju, može trajati do 28. februara. Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva – rekao je predsednik Okružnog suda Senaid Ibrahimefendić.

On kaže da je Komadara pod istragom Okružnog javnog
tužilaštva u Istočnom Sarajevu, zbog sumnje da je 3. juna 1999. godine u 12.20, nakon prethodnih sukoba, na autobuskoj stanici u Palama hicima iz pištolja ubio konduktera Željka Minića.

– Minić je pogođen sa četiri metka iz pištolja kalibra 7,65 milimetara u glavu i grudni koš. Tada su lakše ranjeni putnici iz autobusa Milanka Elez i Srđan Savić. Izvršilac se nakon počinjenog krivičnog djela udaljio sa mjesta zločina i dao u bjekstvo – rekao je Ibrahimefendić.

On je pojasnio da u ovom slučaju nema zastare, te da OJT Istočno Sarajevo sprovodi istragu s ciljem podizanja optužnice.

Filter 2019