Sun. Feb 28, 2021
ћирилица /латиница

Русија изручила Никодина Комадару, осумњиченог за убиство на Палама

Извор: Новости/О. Матавуљ

После 22 године скривања, Никодин Комадара (52) звани Ниџо, осумњичени за убиство кондуктера “Романија превоза”, Жељка Минића и рањавање још двије особе 1999. године на Палама, притворен је у Казнено-поправном заводу “Кула” у Источном Сарајеву.

Комадара, који важи за једног од најтраженијих бјегунаца у БиХ, ухапшен је у Москви на основу међународне потјернице која је за њим расписана давне 2003. године. Како сазнајемо, откривен је захваљујући опсежним провјерама које је, са другим земљама, спроводио МУП Републике Српске.

– Приликом хапшења Комадара је имао фалсификоване путне исправе, издате на име Драган Илић. Управо је помоћу тог лажног идентитета успијевао да се крије већ двије деценије – каже извор из МУП-а РС.

На захтјев правосудних органа, Русија је 28. јануара Комадару изручила у БиХ, да би му Окружни суд у Источном Сарајеву сутрадан одредио притвор.
– Одређено му је једномјесечно задржавање које, по овом рјешењу, може трајати до 28. фебруара. Притвор је одређен због опасности од бјекства – рекао је председник Окружног суда Сенаид Ибрахимефендић.

Он каже да је Комадара под истрагом Окружног јавног
тужилаштва у Источном Сарајеву, због сумње да је 3. јуна 1999. године у 12.20, након претходних сукоба, на аутобуској станици у Палама хицима из пиштоља убио кондуктера Жељка Минића.

– Минић је погођен са четири метка из пиштоља калибра 7,65 милиметара у главу и грудни кош. Тада су лакше рањени путници из аутобуса Миланка Елез и Срђан Савић. Извршилац се након почињеног кривичног дјела удаљио са мјеста злочина и дао у бјекство – рекао је Ибрахимефендић.

Он је појаснио да у овом случају нема застаре, те да ОЈТ Источно Сарајево спроводи истрагу с циљем подизања оптужнице.

Filter 2019