Sun. Feb 28, 2021
ћирилица /латиница

Пронађен лијек против ковида: Најтежи пацијенти осјете промјене два сата након прве дозе?

Извор: Јутарњи лист

Хоће ли израелски лијек Allocetra бити успјешан у лијечењу корона вируса, и то различитих сојева, мора потврдити студија треће фазе клиничких испитивања, али за сада се показао као врло успјешан.

Чак 90 посто тешких пацијената опоравило се након лијечења овим лијеком, према тврдњама фирме ” Biomed Enlivex Therapeutics “. Извијестили су ове седмице да су охрабрујући резултати испитивања лијека у фази 2 у лијечењу тешких болесника с корона вирусом, преноси “Јутарњи лист”.

Од 16 лијечених пацијената, седам их је било у тешком стању, а девет у критичном. Већина је била у доби од 40 до 60 година и сви су припадали ризичним групама, односно били су претили, имали су повишен крвни притисак и већина су били мушкарци, код којих је стопа смртности од короне већа.

Њих 14 лијечених Allocetrom опоравило се и отпуштено је кући у року од пет дана, а два су пацијента остала на респиратору.

Из компаније, такође, наглашавају да ниједан лијечени пацијент није умро. И у првој фази испитивања лијек је био успјешан, јер се од 21 тешког пацијента опоравило њих 19.

Имунолошки систем

Механизам дјеловања овог лијека је имуномодулацијски, а развијен је на темељу истраживања професора Дрора Мевораша с Одјела за корона вирус Медицинског центра у Хадассаху.

“Allocetra” је намијењена лијечењу различитих тешких случајева у којима постоји прекомјерна активност имунолошког система, што доводи до повећаног лучења протеина ћелија имунолошког система – названих цитокини – истих оних који узрокују цитокинску олују.

“Дјелује тако што се ћелије узете од здравог донора у лабораторију третирају на такав начин да након уношења у тијело пацијента могу зауставити упалу или цитокинску олују, која је врло штетна за пацијенте, укључујући и оне који су обољели од корона вируса”, објаснио је проф. Мевораш.

Равнотежа организма

Другим ријечима, Allocetra потискује имунолошки одговор и тако враћа равнотежу организма. Зато је и намијењен најтежим болесницима чији је главни проблем у борби против короне чињеница да је њихов имунолошки систем “изван контроле”.

“Вјерујемо да резултати испитивања, у комбинацији с конвенционалним лијечењем, дају јединствену прилику за преживљавање пацијената с короном у тешком и критичном стању код којих управо цитокинска олуја уништава органе, што онда постаје погубно”, рекао је Мевораш.

Неки су пацијенти говорили о властитом искуству с овим лијеком и истакли да су већ два сата након прве дозе осјетили значајне промјене у организму. Наглашавају да им се полако почела враћати снага иако су кашаљ и проблеми с дисањем и даље били присутни, али је свеукупно стање било значајно боље.

Filter 2019