Sun. Feb 28, 2021
ћирилица /латиница

Премијера “Даре из Јасеновца” 20. фебруара на РТС-у

Извор: Срна

Најишчекиванији српски филм ове године “Дара из Јасеновца” редитеља Предрага Антонијевића, снимљен уз подршку Филмског центра Србије, имаће ексклузивну свјетску телевизијску премијеру на Радио-телевизији Србије /РТС/ 20. фебруара у 20.00 часова, на Првом програму.

Главни и одговорни уредник Забавног програма РТС-а Оливера Kовачевић рекла је да је значајно да Радио-телевизија Србије у овом тренутку емитује филм “Дара из Јасеновца”.

“Било је доста контроверзи у вези са овим филмом од друштвених, историјских, уметничких и мислим да је прави тренутак да грађани Србије погледају овај филм и донесу свој суд. Сматрамо да је веома значајно што се ова трауматична и болна тема нашла на филмском платну, односно у филму и да се проблем и траума Јасеновца сагледа из перспективе српских жртава”, навела је Kовачевићева.

Продуцент филма Макса Ћатовић рекао је да је одлука да се филм прикаже на телевизији прије нормалног живота у биоскопима независно донесена од редитеља Антонијевића и њега.

“Та одлука проузрокована је свом причом која се дешава око филма, његове номинације за нашег кандидата за Оскара, а поготово на неколико неумесних и неоснованих критика – где је филм наша пропаганда и да Срби нису били жртве у Јасеновцу. Тако да је наша жеља била да прикажемо филм пре времена да га што више људи види”, истакао је Ћатовић.

Историјска драма “Дара из Јасеновца” била је српски кандидат за “Оскара”.

Филм је премијерно приказан 25. новембра у Грачаници. Београдска премијера уз присуство ауторске и глумачке екипе заказана је за 22. април када се обиљежава 76 година од пробоја посљедњих заробљеника из логора Јасеновац.

Филм “Дара из Јасеновца” снимљен је на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша, а послије званичне премијере у Београду, наћи се на репертоару биоскопа у Србији.

Filter 2019