Fri. May 14, 2021
ћирилица /латиница

Прекид сједнице СО Соколац: Вучетић у сукобу интереса?

Извор: Срна

Наставак ванредне сједнице Скупштине општине Соколац, на којој је требало да буду изабрани одборници у Скупштини града Источно Сарајево, поново је данас прекинут јер није постигнута сагласност о тумачењу о сукобу интереса у случај одборника СДС-а Данка Вучетића, који обавља функцију замјеника градоначелника Источног Сарајева.

Предсједник Kлуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић рекао је да је већином гласова Скупштина општине тражила од ЦИK-а престанак мандата Вучетићу због сукоба интереса.

Према његовим ријечима, скупштинска већина је утврдила да је Вучетић у сукобу интереса обављајући функцију замјеника градоначелника у изршној и одборника у Скупштини општине у законодавној власти, а након што су добили тумачење ЦИK-а БиХ према коме је “недвосмислено утврђено да је Вучетић у сукобу интереса”.

“Према Изборном закону БиХ, изабрани представник у органима скупштине општине не може бити и дио извршне и законодавне власти и самим тим се стичу услови да Вучетић не буде одборник у Скупштини општине Соколац”, истакао је Радић.

Он је додао да стручна служба Скупштине општине Соколац нема надлежност да одлучи ко је у сукобу интереса, већ да је за то надлежан ЦИK БиХ.

Вучетић тврди да се не налази у сукобу интереса.

Он је рекао да је скупштинска већина предвођена СНСД-ом добила одговор на захтјев о тумачењу сукоба интереса након упућеног дописа ЦИK-у и да Стручна служба Скупштине општине треба то да протумачи одборницима.

Вучетић је истакао да је према закону “неспојиво истовремено вршење ових дужности са вршењем дужности у извршним тијелима власти, осим у раздобљу док се не коституишу извршна тијела власти изабрана на редовним изборима у истом изборном циклусу”.

“Није конституисана извршна власт у истом изборном циклусу у граду Источно Сарајево, као ни законодавна, па самим тим се не може конституисати ни извршна и тек када се конституишу, ако бих био замјеник градоначелника, био бих у сукобу интереса”, протумачио је Вучетић.

Он сматра да се садашња скупштинска већина на Сокоцу руководи свјесним покушајима пролонгирања примјене изборних резултата за град Источно Сарајево како би “купила вријеме свјесна ко ће имати скупштинску већину у граду”.

Одборници Скупштине општине Соколац биће обавијештени о наставку данас прекинуте сједнице када се за то стекну услови, закључено је на Скупштини.

Прва ванредна сједница Скупштине општине Соколац, на којој је 12. фебруара требало да буду изабрани одбоници у Скупштину града Источно Сарајево, прекинута је на самом почетку, на захтјев скупштинске већине због, како је тада образложено, сукоба интереса једног од одборника из опозициног клуба СДС-а.

Filter 2019