Fri. May 14, 2021
ћирилица /латиница

Порфирије о “Дари”: Важно да кинематографија говори о Јасеновцу

Извор: Танјуг

Поглавар СПЦ Порфирије изјавио је да је веома важно то што је српска кинематографија филмом “Дара из Јасеновца” проговорила о страдању српског народа у Јасеновцу.

“Не улазећи у артистичке аргументе и критеријуме, мислим да је веома важно што је први пут српска кинематографија проговорила филмским шапатом о нечем што је било прекривено маглом заборава или се тендециозно деценијама скривало”, рекао је Порфирије износећи утиске о филму “Дара из Јасеновца”.

Истиче да је изнад сваке политике и хладне фактографије имао “сузне молитве и поглед у небо” пред највећим спрским стратиштем.

“Веома је важно да се некако изађе из заборава, а у исто време да не буде повод за злопамћење, него да свако завири у своје срце и колико год је могуће завапи ка Господу, да нигде и ни на ком месту се ништа слично не догоди”, истакао је Порфирије.

Додаје да Јасеновац није простор, како је рекао, математике и сабирања и одузимања, већ простор гдје СПЦ покушава скромно, али достајанствено, да организује мјесто за молитву.

“Тамо постоји манастир, који је организовао владика Јован, где монахиње непрестано упућују молитве Богу за добро читавом свету и за све људе”, нагласио је поглавар СПЦ.

Такође, каже да је видио да је тај филм изазвао и мноштво напада, али да је свакако важно што први пут наша кинематографија “филмским шпатом” говори о тој теми.

Filter 2019