Полицијски службеници траже право да се одрекну дуплог ратног стажа

Извор: Независне новине

Полицијски службеници који су током рата били припадници војске Републике Српске односно МУП РС, а имају пребивалиште у Српској, тренутно запослени у три тијела – СИПА, Гранична полиција и Дирекција за координацију полицијских тијела, траже могућност да се одрекну дуплог ратног стажа.

Они су се окупили данас испред Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци, како би затражили од народних посланика да њихове захтјеве уврсте у расправу уз њихове консултације.

Полицијски службеник Дирекције за координацију полицијских тијела, који испред групе полицијских службеника задужен за односе са медијима, Радован Марчета, каже да је главни проблем што се ови службеници не могу одрећи дуплог ратног стажа.

“Једини смо полицијски службеници у РС и у БиХ којима је ускраћено право да се могу одрећи дуплог ратног стажа и нисмо уврштени у петогодишњи просјек приликом одласка у пензију”, каже Марчета, преноси “Српскаинфо”.

Напомиње да су Оружане снаге БиХ уврштене у пет најбољих година у служби гдје људи имају највише чинове и тиме остварују право на највећу пензију.

“Нама је то право ускраћено. МУП РС има то право, могу се одрећи дуплог ратног стажа, ми се не можемо одрећи. Исти овакав проблем су имали и полицајци у Федерацији БиХ”, истиче Марчета.

Додаје да траже право да се изједначи са правом свих полицијских службеника како у Републици Српској тако и у БиХ, односно Федерацији БиХ.

“Зато што ми сви у фонд ПИО уплаћујемо исту основицу која износи 18,5 посто, без обзира у којој полицијској агенцији радимо, поставља се питање зашто једни имају то право, а ми немамо. Kод нас полицајаца у Републици Српској имамо проблем са чланом 39, нама је стечено право наметнуто као обавеза. Нама тај ратни стаж рачунају у дуплом износу, осам година, а нама фирма у тим годинама не уплаћује основицу за плату, ми смо угрожени на основу два три основа”, објаснио је Марчета.

Напоменуо је да се нису окупили испред Народне скупштине како би рушили институције Републике Српске, те да не припадају ниједној политичкој опцији.

Filter 2019