Sun. Feb 28, 2021
ћирилица /латиница

Пале: Обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Данас је у Палама обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата. У цркви Успења Пресвете Богородице служен је парастос, a на Централном споменику положени су вијенци погинулим борцима који су своје животе дали за стварање Републике Српске.

Након парастора и полагања вијенаца, додијељене су дипломе и захвалнице ученицима и дјеци предшколског узраста из области литерарних и ликовних радова на тему Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Борачке организације, Михајло Парађина, истакао је да се Република Српска, посебно посљедњих година, суочава са разним притисцима који долазе из Федерације Босне и Херцеговине како због покушаја да се историја промијени, тако због имплицирања да је српски народ направио геноцид.

“Борци су, својим непосредним учешћем, дали огроман допринос за одбрану свог народа и стварања Републике Српске као највећег дјела и највредније тековине одбрамбено-отаџбиснког рата. Од рата, па све до данашњег дана, перманентно су присутни притисци непринципијелних кампања и политичког естаблишмента, дијела из Федерације Босне и Херцеговине, а дијела међународног фактора који теже и раде на уништавању Републике Српске. Фактори, ратнохушачког Сарајева, прије свега, желе да наметну други карактер рата, да мијењају историју”, рекао је Парађина.

Изасланик предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, нагласио је да се српски народ кроз вијекове борио за своју слободу и за опстанак на овим просторима. Истакао је да је борба, у ратним годинама, подразумијевала оружје, док данас подразумијева борбу разумом, памећу и личним доприносом сваког од нас.
“Рат је стао али наша борба не треба да стане јер је сада борба за економију, за бољи живот, за младе и то треба да буде задатак свих нас. Оно што посебно треба пожељети је да свака година буде уљепшана тиме што ће се стварати нове вриједности, што ће се број становника повећавати, што ће се спријечити одлазак са ових простора… То свима нама треба да буде циљ и задатак”, изјавио је Томић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, честитао је Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и додао је да се српски народ, заштитничким односом према Републици Српској може одужити свима онима који су свој живот дали за стварање Српске.

“Односом према Републици Српској, а то је на нама, на становницима општине Пале и Републике Српске, одужићемо се њима и штитити оно што је најсветије и оно што у они створили, а то је Република Српска”, поручио је Југовић.

Југовић је подсјетио да је прошле године положен камен темељац за изградњу Музеја Одбрамбено-отаџбинског рата чије сједиште ће се налазити у Палама.

“Ушли смо у припремне фазе измјештања одређене инфраструктуре. Због зимских услова смо зауставили радове, почетком сезоне настављамо. Обезбијеђено је првих пола милиона марака. С обзиром на то да се ради о републичкој институцији, сматрам да ћемо у току године имати наставак радова”, истакао је Југовић.

Filter 2019