Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

Општина Пале: Подршка воћарима

Аутор: ФИЛТЕР/В.Ч.

У просторијама Скупштине општине Пале данас је одржан радни састанак учесника у пројекту „Опремањем и едукацијом до стварања ланца вриједности : Подршка пољопривредним произвођачима Пале“.

Пројекат се имплементира путем Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској у 2020/2021. години, успостављеног кроз заједничку иницијативу Владе Швајцарске, Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Инвестиционо развојне банке Републике Српске и Развојног програма Уједињених нација /УНДП/ у БиХ.

Састанку је присуствовао начелник општине Пале Бошко Југовић, те партнери на пројекту Мирјана Радовић представник пољопривредног факултета у Источном Сарајеву, власник Градске пијаце Стево Лонцо и представник Удружења пољопривредних произвођача “Подмладак” Славен Вучићевић.

„Ово је пројекат који се припремао пар мјесеци уназад и у току је његова реализација. У сваком случају најзаслужнији за реализацију пројекта су ИРБ,УНДП и Влада Швајцарске. Укупна вриједност пројекта је 130.000 КМ, од чега општина Пале учествује 30.000 КМ. Ми ћемо настојати да увежемо пољопривредне произвођаче који ће покушати да пласирају производе на локално тржиште путем Градске пијаце“, изјавио је начелник општине Пале Бошко Југовић, те је додао да ће општина у наредном периоду подијелити одређени број пластеника веће површине.

Пројект менаџер овог пројекта Вања Вукојичић изразила је велику захвалност руководству општине Пале на пруженој подршци.
„ Такође, хтјела бих да се захвалим партнерима на пројекту који су нам пружили подршку, а то су Градска пијаца Пале и Пољопривредни факултет Источно Сарајево. Реализовали смо и пројекат набавке и инсталирања хладњаче у просторијама Градске пијаце, као и оформљивање програма по коме ће се вршити обуке пољопривредних произвођача на Пољопривредном факултету Источно Сарајево.“

„Желим да додам да пројекат обухвата набавку и монтирање хладњаче запремине 10 тона, она ће бити плусна и минусна што значи да ћемо моћи складиштити воће у свјежем и залеђеном стању. Пројекат обухвата и набавку садног материјала као и набавку одређене пољопривредне механизације“, рекао је Славен Вучичевић, представник Удружења пољопривредних произвођача “Подмладак”. Вучичевић је истакао да ће ово много значити пољопривредним произвођачима јер ће бити у могућности да пласирају робу на тржиште чак и у зимском периоду. Удружење пољопривредних произвођача „Подмладак“ броји преко 40 чланова, а очекује се и прилив нових чланова због повећаног интересовања за рад у пољопривредном сектору.

Filter 2019