Sun. Feb 28, 2021
ћирилица /латиница

Одобрени пројекти за запошљавање 2.882 радника

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Без обзира на неповољну економску ситуацију у Републици Српској, проузроковану утицајем вируса корона, Завод за запошљавање, и ове године, заједно са Владом, расписује јавни позив коју предвиђа запошљавање 2.882 радника.

У оквиру четири пројекта које је Влада предвидјела за запошљавање, издвојена су средства у износу од 12.188.000,00КМ.

Јавна предузећа неће имати могућност да аплицирају.

Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске, нагласио је да је акценат стављен искључиво на привреду с циљем да се помогне запошљавање у реалном сектору.

“Први пројекат је – Заједно до посла. Односи се на запошљавање демобилисаних бораца, дјеце погинулих бораца и ратних војних инвалида. Кроз овај пројекат ћемо запослити 300 лица. Ове године смо се опредијелили искључиво за категорију самозапошљавања ове двије категорије и повећали смо средства у односу на претходни период. Један корисник може повући до 10.000,00КМ у наведеном пројекту”, појаснио је Вујичић.

Додао је да је други пројекат запошљавање циљних категорија у привреди.

“Намјера нам је да запослимо кроз овај пројекат 950 радника. Као и до сада, појединачан износ средстава се креће око 4.000,00КМ. Трећи појекат је програм подршке провреди путем поврата уплаћених пореза и доприноса. Радимо га други пут. Намјера нам је да, у зависности од плате једног запосленог радника, запослимо још 1.600 радника”, рекао је Вујичић.

Четврти пројекат је запошљавање Рома. Ове године је предвиђено запошљавање 32 радника.

Мира Васић, помоћник министра за рад и запошљавање у Републици Српској, истакла је да ће средином фебруара бити објављен јавни позив послодавцима и незапосленим лицима за кориштење подстицајних средстава. У овом првом јавном позиву нема програма за приправнике, те ће се тај акциони план допунити почетком другог квартала ове године.

“Почетак реализације је увијек био почетком године, ове године били смо експедитивнији како би привреди омогућили да што прије дођу до квалитетне радне снаге и до подстицаја кроз ове пројекте запошљавања”, рекла је Васићева.

Filter 2019