Mon. May 10, 2021
ћирилица /латиница

Одобрена прва фаза производње руске вакцине у Торлаку

Извор: Срна

Делегација руских стручњака одобрила је да на институту Торлаку почне прва фаза производње руске вакцине против вируса корона Спутњик В, изјавио је данас министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и додао да би производња могла да почне за два или три месеца.

Поповић је рекао за Танјуг да је делегација у којој су представници Министарства индустрије, Фонда директних инвестиција и руске Агенције за лекове задовољна оним што је видела у Торлаку.

”Прва фаза је прелиминарно одобрена и та могућност постоји за два или три месеца, са малим изменама. Писмени извештај ћемо добити за неколико дана”, рекао је Поповић који је са тимом руских стручњака обишао лабораторију Торлак.

Он је рекао да прва фазе производње подразумева транспорт супстанце из Русије, пуњење у ампуле на Торлаку и паковање и дистрибуцију вакцине по Србији и у региону.

Поповић је казао да ће у наредних 10 или 15 дана у Србију доћи друга група стручњака из Русије који ће утврдити могућности за другу фазу производње, односно пуни циклус производње на Торлаку.

”Што се тиче друге фазе, потребно је јос неколико посета како бисмо имали пуну техничку информацију шта је све потребно, али по прелиминарним информацијама и закључцима руске екипе и та фаза је веома могућа”, рекао је Поповић.

Директорка Института Торлак Вера Стоиљковић каже да та установа поседује техничко- технолошке услове за производњу вакцине Спутњик Ве, те да су руски стручњаци имали могућности да се у то и увере.

Наводи и да тај институт поседује технологију која је неопходна за производњу различитих врста вакцина, као што су бактеријске или вирусне вакцине, као и за део њиховог пуњења, односно за финализацију.

“Поседујемо линије за пуњење које имају могућност за пуњење у различите врсте контејнера, а свака технологија може да се прилагоди на одговарајући начин и за одговарајуће потребе”, навела је Стоиљковић.

Она је поручила да је добро што грађани имају могућност да се вакцинишу бирајући вакцину, истичући да су задовољни одзивом грађана на имунизацију.

“Надамо се да ћемо убрзо моћи да направимо вакцину која је заједнички производ Русије и Србије”, истакла је Стоиљковић.

Filter 2019