Fri. Feb 26, 2021
ћирилица /латиница

Нико не смије заборавити да су борци створили Републику Српску

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Борачка организација Источно Ново Сарајево обиљежила је 14. фебруар – Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и Дан Борачке организације.

Након литургије која је служена у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима, на Централном крсту војничког гробља Враца положени су вијенци и служен парастос за погинуле борце.

Тежак положај демобилисаних бораца

Драгиша Тушевљак, предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево рекао је да је потребно указати на тежак положај борачке популације, посебно демобилисаних бораца.

“Од Владе РС смо тражили повећање инвалиднина, повећање борачког додатка за све категорисане борце. За то у прошлој години није било слуха. Користим прилику да позовем и предсједника Владе и предсједницу РС да увиде је положај демобилисаних бораца веома тежак и да треба да посвете пажњу”, рекао је Тушевљак.

Драгиша Тушевљак

Он је додао да се борци ослањају на помоћ Општине Источно Ново Сарајево и Града Источно Сарајево.

“Захваљујем се начелнику општине Источно Ново Сарајево који је издвоји средства за једнократну помоћ за 50 бораца. То су углавном борци који су на евиденцији Завода за запошљавање”, додао је Тушевљак.

Вијенце су положили Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева и Јован Катић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

“Данас исказујемо захвалност хиљадама бораца који су створили Републику Српску. Захваљујући свим борцима ми данас имамо територију која нам гарантује мир и стабилност. На том путу многи су дали своје животе и дијелове тијела. Наша обазеа је да свакодневно радимо на томе да њихова жртва и храброст не буду узалудни”, рекао је Јован Катић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Јован Катић

Он је навео да ће наставити са праксом помоћи борачким категоријама.

“Сваке године одређен дио демобилисаних бораца и чланова породица погинулих бораца, уз посредсво општинске управе, нађе запослење”, рекао је Катић.

Он је најавио да ће ове године бити обезбијеђена средства за спомен собу за све погинуле борце са подручја Источног Новог Сарајева.

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, рекао је да нико не смије заборавити да су борци створили Републику Српску те да je за нашу слободу животе дало више од 20 000 бораца Војске РС.

Он је подсјетио да се за мјесец дана обиљежава 25 година од изласка Срба из Сарајева и велике жртве коју је народ овдје поднио.

Љубиша Ћосић

“Овдје су људи који својим причама неће дати да се историја искриви. Они ће пренијети оно што је овдје заиста било. Иако неки желе да говоре о некој врсти агресије, о томе нема говора. Ови људи су вијековима били на својим огњиштима и били су принуђени да се бране, да бране своје породице, своју земљу. Немају три истине. Само је једна а она се зове грађански рат, рат у коме су Срби бранили своје а неки други им покушавали наметнути своју вољу”, рекао је Ћосић.

Filter 2019