Нестанак оружја у Пазарићу – нови безбједносни изазов

Извор: Срна

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић упозорила је да је нестанак пиштоља из складишта наоружања у Пазарићу нови безбједносни изазов у БиХ на који надлежни морају дати одговоре.

“Ако узмемо у обзир да је од 2007. до 2017. године било 10 таквих случајева, онда се може рећи да се то већ често понавља и институција која је надлежна да брине о безбједности мора дати одговор”, изјавила је Мајкићева новинарима.

Она је питала како је могуће да је особа која је ушла у складиште тачно знала гдје се налазе пиштољи, који су били у сандуку, а сандук у каси.

“Kако је могао да зна о чему се ради? Је ли то урадио неко из Оружаних снага, или неко ко је у дослуху са неким из Оружаних снага? То су одговори који ће се морати доставити”, упозорила је Мајкићева.

Према њеним ријечима, случај се додатно компликује ако се зна се да ти пиштољи веома добро продају на тржишту и да је БиХ пуна миграната који ће веома добро платити то оружје.

“Надамо се да ће Министарство одбране моћи да одговори на нека од ових питања”, рекла је Мајкићева.

Министарство одбране у Савјету министара саопштило је 12. фебруара да је у Центру Оружаних снага БиХ за основну обуку у Пазарићу код Сарајева уочено оштећење безбједносне пломбе на улазу у складиште оружја и утвређено да недостаје одређена количина кратког наоружања.

Filter 2019