Thu. Feb 25, 2021
ћирилица /латиница

Нема Срба на челним функцијама бх. правосуђа

Извор: Независне новине

Именовањем Халила Лагумџије за предсједника ВСТС-а, Срби су остали без руководећих позиција у правосуђу БиХ и тренутно правосудним институцијама на нивоу БиХ руководе искључиво кадрови из Федерације БиХ.

“Било би добро да се прије посљедњег именовања сјело и договорило. Треба водити рачуна приликом будућих именовања да се испоштује национални принцип јер сада на челу правосудних институција имамо Бошњака у ВСТС, Хрвата у Тужилаштву БиХ и једну особу из реда осталих у Суду БиХ. То се може тумачити и на начин да се ради о политици, али свакако мора се водити рачуна о будућем избору јер само на тај начин и под условом да постављамо најбоље можемо очекивати резултате”, рекао је за “Независне” Лазар Продановић, члан Уставноправне комисије Дома народа парламента БиХ.

Када је ријеч о правосуђу, једини Србин на челу неке институције је Златко Кнежевић, предсједник Уставног суда БиХ, међутим овај суд није дио редовне судске власти и позициониран је као посебна, самостална и независна власт.

И Милан Благојевић, судија Окружног суда у Бањалуци, истиче за “Независне” да приликом будућих именовања на руководећа мјеста у правосудним институцијама БиХ треба водити рачуна о националној заступљености.

“Чињеница је да послије именовања у ВСТС-у нема Србина на челу правосудне институције на нивоу БиХ, али то не треба рјешавати на начин да се одлука о именовању предсједника ВСТС-а поништи. Треба водити рачуна и првом наредном приликом када буде бирана особа на челу неке од тих институција, као што су Суд БиХ или Тужилаштво БиХ, предност треба да има лице српске националности”, рекао је Благојевић.

Иначе, члан 9. став 3. Устава БиХ каже да функционери именовани на положаје у институцијама БиХ, у начелу, представљају састав народа Босне и Херцеговине.

Осим на руководећим функцијама у правосудним институцијама БиХ, слична ситуација је и по “дубини”, јер је, рецимо, поред Лагумџије на челу ВСТС-а, на челу Секретаријата ВСТС-а такође Бошњак Адмир Суљагић, док Канцеларијом дисциплинског тужиоца управља Бошњакиња Алена Курспахић, чији замјеник је Мирза Омеровић, такође Бошњак.

И Милан Тегелтија, бивши предсједник ВСТС-а, пажњу је скренуо на то да на руководећим позицијима у правосуђу БиХ нема ниједног Србина, истичући да се ту ради о најдиректнијој посљедици преношења политичких битака из РС на нивоу БиХ и тежње да се путем правосудног апарата БиХ мијења власт у Републици Српској.

Подсјећања ради, до именовања Лагумџије, Бошњаци као народ били су без руководећих позиција у правосуђу БиХ и тада су из СДА, непосредно пред именовање Гордане Тадић, за главног тужиоца Тужилаштва БиХ у јануару 2019. године истакли да се не може прихватити чињеница да се на челне функције у правосудним институцијама по правилу именују небошњаци.

“Осим што је тиме угрожен национални баланс, који је уставна и законска обавеза, својеврсним етничким чишћењем Бошњака са челних функција доведено је у питање и повјерење у комплетан систем правосуђа”, саопштили су тада из СДА.

Европска унија у БиХ и Амбасада САД саопштили су јуче да чекују да ново руководство ВСТС-а хитно убрза правосудне реформе које су неопходне за интеграцију БиХ у ЕУ. “Наредни кораци ВСТС-а ће одредити његов кредибилитет наспрам јавности као и донаторској заједници која помаже ову институцију. Кредибилан, транспарентан и поуздан ВСТС предуслов је за функционисање владавине права у БиХ”, додали су у сапштењу. Новом руководству ВСТС-а јуче је честитао Валентин Инцко, високи представник у БиХ.

Лагумџија: Дајте нам времена да удахнемо

Предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија рекао је јуче да има огроман ентузијазам да врати повјерење грађана у правосуђе БиХ, које је у великој мјери нарушено.

У свом првом обраћању након избора на ову функцију нагласио је да је од кључне важности интензивирање активности када је ријеч о спровођењу препорука Европске комисије, те најавио предан рад на реформама правосуђа, као и да ће инсистирати на хитном усвајању измјене и допуна Закона о ВСТС-у.

“Ја сам првенствено судија. Замолит ћу вас да нас не притискате превише, на почетку смо рада, те да нам дате времена да удахнемо. Када почнемо са свим, онда ћемо имати довољно времена”, нагласио је он.

Потпредсједница ВСТС-а Биљана Симеуновић рекла је да је борба против корупције приоритет, док је друга потпредсједница Санела Горушановић Бутиган обећала да ће руководство ВСТС-а дати пуни допринос да правосуђе у наредном периоду покаже боље резултате.

Додик: Именовање незаконито и политички некоректно

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је ВСТС БиХ именован незаконито, те да ће сагледати да ли има процедуралних грешака и ако буде потребно обратиће се Уставном суду.

Напоменуо је да већ годину и по траје “харанга” према ВСТС-у, што је довело до тога да је Милан Тегелтија напустио то вијеће, очигледно под притиском. Сматра да је овакво именовање незаконито, политички некоректно, те да је ако је било потребе да се бира онда то требало да буде Србин.

“Нисам ни знао ко је кандидован, али ако је неко од Срба имао способност да гласа за Бошњака, да на овај начин он буде предсједавајући, онда је он дио бошњачке политике и бошњачке структуре”, рекао је Додик. Напоменуо је да је познато да је СДА, односно Бакир Изетбеговић упорно говорио о некој неадекватној расподјели правних позиција на нивоу БиХ.

“Ево шта се на крају десило. Очигледно сада Бошњаци имају и предсједавајућег ВСТС-а и предсједника Суда”, рекао је Додик.

Filter 2019