Mon. May 10, 2021
ћирилица /латиница

На ЕТФ-у промовисана три пројекта “Еразмус плус”

Извор: Срна

Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву промовисао је данас међународне “Еразмус плус” пројекте, од којих ће три бити реализована на овом факултету.

Проректор за науку, истраживање и развој на Универзитету Јелена Крунић рекла је да положај Универзитета у Источном Сарајеву умногоме зависи од његове међународне репутације и да је због тога један од његових стратешких циљева интернационализација.

“Један од начина повезивања са другим универзитетима јесте и учешће у `Еразмус плус` програмима ЕУ, која финансира пројекте из области усавршавања образовања културе и спорта све са циљем унапређења европског образовног простора”, рекла је Крунићева.

Она је додала да ови програми имају за циљ унапређење свих нивоа образовања, повезивање неформалног са формалним образовањем, повезивањем образовања са тржиштем рада и мобилност наставника и сарадника.

Крунићева је рекла да од ове године креће нови циклус “Еразмус плус” програма који ће трајати до 2027. године, а његов буџет биће око 26 милијарди евра.

Крунићева је додала да је аплицирало 1.005 пројеката за 11 региона од чега су одобрена 164, за регион западног Балкана пријављено је 105 пројектних приједлога од чега је одобрено 18, укључујући и два пројекта из других регија.

“У седам од 18 одобрених на западном Балкану учествује БиХ, а од тога на четири учествује Универзитет у Источном Сарајеву, на што смо поносни. Један од тих пројеката је `Смартл`, а ријеч је о пројекту јачања и развијања платформе за електронско учење и развој паметних учионица, са циљем повећања броја студената”, рекла је Крунићева.

Она је навела да из БиХ, осим Универзитета у Источном Сарајеву, учествује и Универзитет “Џемал Биједић” из Мостара и додала да ће добре праксе преузети од Универзитета у Љубљани, политехничког универзитета из Мадрида и из Центра за иновације и студије из Италије.

“Ријеч је о пројекту који ће трајати три године и који ће довести до значајног унапређења електронског учења и институционалних капацитета Универзитета у Источном Сарајеву”, истакла је Крунићева.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић је рекао да овај Универзитет учествује у четири пројекта, а Елетротехнички факултет у три.

“Наш Електротехнички факултет представља озбиљну научно-истраживачку институцију и то потврђује и добијање ових пројеката. Имамо добру истраживачку базу коју чине наши професори, виши асистенти и асистенти, као и студенти које укључујемо у ове пројекте, а и у оне који су реализовани са привредом”, напоменуо је Поповић.

Поповић је рекао да ће се из средстава европских фондова набавити модерна лабораторијска опрема велике вриједности и да ће те лабораторије користити студенти на свим студијским циклусима.

Координатор пројекта “Сакцес” и редовни професор на Електротехничком факултету Слободан Лубура рекао је да је циљ овог пројекта повезивање универзитета са компанијама и пословним окружењем у земљи.

“Циљ је повећати пословно-техничку сарадњу са свим учесницима у пословном окружењу како би повећали запосленост свршених студената, модификовати наставне планове и програме према потребама тржишта у кооперацији са Агенцијом за запошљавање, привредним коморама”, рекао је Лубура.

Он је додао да ће у првој години овог пројекта понудити најмање пет модела сарадње између Универзитета и компанија које ће бити предложене за имплементацију, те да је планирано да се формира предузетничко вијеће које ће контролисати ову сарадњу, односно да ли се Универзитет прилагођава потребама тржишта рада у БиХ како би се повећала запосленост свршених студената.

Продекан за наставу на Електротехничком факултету и координатор за “Еразмус плус” пројекта Срђан Лале рекао је да у овом пројекту као партнери учествује и Универзитет “Џемал Биједић” из Мостару, Универзитет у Атини, Технички универзитет у Бечу, као и Технички универзитет у Риги у Летонији, те Универзитети из Србије, Албаније и Косова.

“Основни циљ пројекта је изградња новог механизма у образовању који се нажалост у БиХ и региону слабо користи, а популаран је у Европи и свијету, а то је изградња троугла знања. Тај трогугао знања обухвата едукацију, истраживање и иновацију”, рекао је Лале.

Он је навео да се до сада радило на традиционалном образовању, а да је сада циљ укључење што веће сарадње са привредом и истраживачким центрима.

“Наш циљ је да студенти стекну што више практичног знања”, рекао је Лале и додао да се овим прави дугорочна веза између факултета и привреде.

Filter 2019