Наташа је кћерка пилота који је први полетио да брани небо од НАТО агресора, а данас ради на војном аеродрому

Извор: Жена Блиц

Чувени српски пилот Иља Аризанов управљао је авионом Миг-29 приликом НАТО агресије на Србију 1999. године. Он је био први пилот који је тог 24. марта полетио на борбени задатак са аеродрома Војске Југославије у Нишу.

Аризанов је кренуо да брани спрско небо упркос чињеници да на његовом авиону нису радили уређај који упозорава пилота да ли се налази на нишану непријатеља и радио веза, али је исте вечери оборен, пише Жена Блиц.

Овај храбри човјек успио је да искочи из авиона у пламену и падобраном се спусти негдје на подручје Дренице које је контролисала ОВK. У лошем стању без хране и воде (пио је само снијег), кретао се углавном ноћу, док се дању крио по шумарцима, а послије скоро три дана пјешачења стигао је до војног аеродрома у Приштини. Тамо му је пружена помоћ, а Иља се уписао у историју Србије као један од оних који су били спремни да за отаџбину положе живот.

Он је, нажалост, преминуо 4. септембра 2011. године у 52. години од посљедица срчаног удара, али његов лик и дјело никада нећемо заборавити. А очевим стопама кренула је и његова кћерка Наташа.

Наташа Аризанов се изборила за своје мјесто на војном аеродрому у Батајници који носи име још једног херојског пилота – Миленка Павловића, који је погинуо у борби са НАТО ескадрилама у мају 1999. године.

– Ја сам на аеродром долазила још од малих ногу тако да ми је све ово некако прирасло срцу и кад сам уписивала академију жеља ми је била да овдје радим – рекла је потпоручник Наташа Аризанов за РТС.

Filter 2019