Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

Naknada nije falilo ni u pandemiji

Izvor: Glas Srpske

Većina institucija i agencija sa nivoa BiH i pored teške i nezavidne situacije prouzrokovane pandemijom virusom korona, isplaćivala je tokom prošle godine razne vrste stimulacija, nagrada i naknada za svoje zaposlene.

Vidi se ovo iz odgovara pojedinih institucija dostavljenih na pitanje poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saše Magazinovića. Prema podacima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ova agencija je tokom 2020. isplatila ukupno 227 novčanih nagrada za 223 zaposlena u ukupnom iznosu od 51.900 maraka. Kako su objasnili, ovaj novac je isplaćen zbog postignutih rezultata u radu, zalaganja i povećanog obima posla.

Darežljivi su bili i u Službi za zajedničke poslove, iz koje su pojasnili da su upravo zbog pandemije, povećanog obima rada, niske osnovice za platu zaposlenih na održavanju prostorija te otežanog njihovog dolaska na posao, bile uvedene nagrade i stimulacije za zaposlene. Kako su istakli, u tu svrhu je tokom prošle godine izdvojeno nešto manje od 70.000 maraka. Dodali su i da je manji dio novca utrošen i za rad u određenim komisijama.

Naknade i stimulacije dobili su i zaposleni u Graničnoj policiji BiH, iz koje su naveli da su isplaćene u skladu sa pravilnicima.

– Ukupno isplaćene naknade za navedeni period iznose 0,385 odsto u odnosu na dozvoljeno ograničenje od 2,50 odsto od ukupnih godišnjih neto plata zaposlenih koji imaju pravo na isplatu stimulacije – istakli su iz ovog policijskog tijela.

Iako je smisao postojanja Komisije za koncesije pod znakom pitanja, ali i obim poslova koji obavljaju, ni u ovoj komisiji nisu baš štedjeli pa su pored naknada i stimulacija za obavljanje drugog posla, koje su se kretale oko 250 maraka, isplaćivane i jubilarne naknade za 15 godina rada u ovoj službi.

Slična praksa nastavljena je i u Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja, gdje su se ove stimulacije kretale od 230 do 540 maraka, dok su se naknade za obavljanje drugog radnog mjesta kretale i do 1.860 maraka. Kako su pojasnili, to su uradili jer zaposleni u ovoj agenciji, zbog manjka radnika, obavljaju i po nekoliko poslova istovremeno.

Po istom osnovu novčano su nagrađivani i zaposleni u Agenciji za osiguranje BiH i Konkurencijskom savjetu BiH, a one su se kretale i do 630 maraka mjesečno.

Milioni

Kako je “Glas Srpske” već pisao, više od 58 miliona maraka poreskih obveznika u prosjeku se svake godine potroši na finansiranje rada raznih agencija na nivou BiH. Većina tog novca ode na plate zaposlenih, na razne vrste naknada, stimulacije, putne i troškove održavanja, te “posebne usluge”.

Filter 2019