Wed. Feb 24, 2021
ћирилица /латиница

Мачак Лари на функцији у Даунинг стриту: “Под њим су била три премијера”

Извор: Бета

Његова дуговјечност изазива завист, јер је мачак Лари (Larry) десет година на “функцији” у Даунинг стриту и под његовом “владавином” била су три британска премијера.

Међутим, није све било лако тиграсто-бијелом мачку док није прешао праг резиденције премијера Велике Британије, тачно 15. фебруара 2011. Лари је са четири године напустио уточиште, а његова прва мисија у срцу британске владе била је лов на мишеве.

Изабран због истинског инстинкта предатора, Лари је именован за “главног ловца на мишеве”, а ту титулу његови претходници нису имали част да имају.

Очекивања владе су била велика, али је Лари ипак неке разочарао. Иако га је тадашњи премијер Дејвид Kамерон (David Cameron) хвалио да је првих мјесеци уловио три миша, Ларијев успјех није велики. Међутим, мачак је остао – а мишеви коло воде.

У његовој биографској биљешци на званичном сајту британске владе, наводи се да је Лари успио да освоји срца јавности, а док чекају изјаве званичника испред резиденције, новинари му радо нуде неке грицкалице и мазе га.

Лари има такође задатак да испроба стари намјештај за своје дремке. Што се тиче лова на мишеве, тренутно је у фази “тактичког планирања”. Kада је Kамерон 2016. године поднио оставку послије референдума о изласку Велике Британије из Европске уније, премијер одлази, али мачак остаје.

Лари ће потом живјети са Терезом Меј (Theresa May) и сада са Борисом Џонсоном.

Мачак одбија интервјуе али је ипак написао књигу, уз помоћ новинара. Веома је активан на Твитеру гдје има профил и више од 430.000 пратилаца.

Kо се крије иза тог профила? Не зна се, али Лари упорно тврди да му нико од људске врсте не помаже да напише поруку на Твитеру.

Лари је у изјави за Франс прес о тајни своје дуговјечности рекао да је он стално у резиденцији док политичари само пролазе.

“Треба се подсјетити да ја овдје стално живим, политичари остају са мом док их не отпусте. Прије или касније ти политичари схвате да сам ја заправо газда”, навео је Лари.

Filter 2019