Малени Буде освојио срца широм региона, а не глуми га једна беба

Извор: Независне новине

Мала Дара и њена љубав и пожртвованост којима је проткан филм “Дара из Јасеновца” ганула је људе широм региона који су јој поручили да је права хероина. Улогу Даре Илић маестрално је одиграла дјевојчица Биљана Чекић, а многи су се питали ко тумачи улогу двогодишњег Буде Илића, од којег у филму сестра не жели да се одвоји по цијену живота.

Kако Блиц сазнаје, малишана није тумачила једна, већ три бебе које су се смјењивале током филма. Направљен је кастинг и од свих беба одабране су идентичне тројке из Херцег Новог – Лука, Симон и Јаков Шарановић.

Лука је био “главни” и највише времена проводио пред камерама, док су се Симон и Јаков смјењивали.

Радња филма “Дара из Јасеновца” дешава се током Другог свјетског рата, у периоду послије хрватско-њемачке офанзиве на Kозари, када локално становништво завршава у концентрационим логорима. Међу њима је и десетогодишња Дара са својом мајком и два брата. О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживјети преко Јасеновца до логора Стара Градишка учиниће да Дара одрасте преко ноћи.

Дарину мајку и старијег брата убијају, а смисао њеног живота постаје да сачува живот млађег брата.

Многа дјеца из логора Стара Градишка одвођена су у домове широм Независне Државе Хрватске или смјештана по породицама, али је велики број дјеце убијен или преминуо од посљедица изузетно тешких услова живота у логору. Дарина судбина је судбина једног дјетета Kозаре и кроз њу је испричана судбина дјеце Јасеновца.

Поред Јелене Мур, у филму играју и Вук Kостић, Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Биљана Чекић, Златан Видовић, Алиса Радаковић, Петар Ђурђевић, Ана Лечић, Сандра Љубојевић, Ања Станић Илић, Николина Јелисавац, Татјана Kецман…

Filter 2019