Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Ко је ближи већини у градској скупштини?

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Скупштина града Источно Сарајево има 31 одборника. У зависности од броја становника, свака од шест градских општина из својих скупштина шаље одборнике у градски парламент. Тај процес је при крају и већ у марту би требало бити познато који блок ће имати скупштинску већину.

Највише одборника долази из Пала – осам, из Сокоца и Источне Илиџе по шест, из Источног Новог Сарајева пет, док Трново и Источни Стари Град дају по три одборника. Познати су одборници из четири општине који долазе у нови сазив градског парламента. Чека се на имена из Пала и Сокоца.

Тренутно стање након избора у четири скупштине општина

Највише пажње јавности привлачио је избор одборника у СО Источна Илиџа. Након неколико прекида одборници су прије неколико дана коначно изабрани. То су два из СДС-а, те по један из ПДП-а, СНСД- а, Уједињене Српске и ДНС- а. Из Трнова ће у Скупштину Града по један одборник СНСД-а, Социјалистичке партије и ДНС-а. Из Источног Старог Града су то три одборника СДС-а. Источно Ново Сарајево представљаће три одборника СНСД-а, те по један из СДС-а и ДНС-а.

По претпоставкама да ће одборници у Скупштини града задржати опредјељења коалиција које су успостављене након локалних избора, блок око СНСД-а тренутно има седам одборника а блок окупљен око СДС-а десет.

Пале и Соколац

Сједница Скупштине општине Пале на којој би требали бити изабрани одборници за Скупштину града, заказана је за петак. По тренутном односу снага, у градску скупштину ће највјероватније 3 одборника СНСД-а, те по један ДЕМОС-а, СПС-а, СДС-а, ДНС-а и ПДП-а.

Тада би блок окупљен око СНСД-а имао 12, а око СДС-а 13 одборника.

Коначна одлука је тако на одборницима Скупштине општине Соколац. У градску скупштину шаљу шест одборника, а у првој седмици марта требала би бити одржана сједница на којој ће бити позната имена одборника који ће у нови сазив градске скупштине.

Шта каже градоначелник?

Све калкулације странака окупљених око СДС-а са једне и СНСД-а са друге стране говоре да ће однос снага у Скупштини града бити 16:15. У чију корист знаће се након што Пале и Соколац у градски парламент пошаљу своје одборнике.

Љубиша Ћосић, први директно изабрани градоначелник Источног Сарајева, дужност је преузео прије 20 дана. Сматра да то да ли ће скупштинску већину имати СНСД или СДС, не би требало бити пресудно за провођење планова које има. Циљ број један је функционалнија Градска управа и снажнији Град Источно Сарајево, поручује Ћосић.

„Уколико већина од 16 буде окупљена око СДС-а, покушаћу да дођем до неке врсте договора. Наравно, ако се буде уважавала чињеница да ових 15 такође има одређену снагу. Избор одборника још није завршен па је могући и другачији омјер снага. И ако тако буде, понашаћу се исто и уважити и другу страну“, каже Ћосић.

Мишљења је да је однос 16:15 у скупштини неодржив јер би се већина, како каже, “грчевито држала а опозиција увијек међу тих 16 покушавала некога купити”. То није добро, прије свега за грађане, каже градоначелник.

„Понашаћу се потпуно другачије. Покушаћу да задовољим интересе свих политичких партија у Скупштини јер на крају крајева они представљају грађане који су их изабрали. Ја сам већ почео са радом. Јуче сам у Влади РС добио подршку за пројекте вриједне 2 милиона KМ које ће имплементирати Град у локалним заједницама. За такве ствари очекујем подршку свих одборника у скупштини“, поручује Ћосић.

Ово ће, каже, бити и посљедњи пут да се одборници за Скупштину града бирају на посредан начин. У текућој години ће, поручује, сигурно доћи до измјена Закона о Граду и Изборног закона, којима ће се и одборници за градски парламент већ од 2024. бирати директно на изборима.

Filter 2019