Источно Сарајево: Власница ресторана оптужена за утају пореза и доприноса

Извор: Независне новине

Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву подигло је оптужницу против З.Ј. због сумње да је незаконитим поступањем у привредном пословању и утајом пореза и доприноса оштетила буџет и фондове у Републици Српској, а себи и свом угоститељском објекту у Источном Сарајеву прибавила корист од 85.866 КМ.

Оптужница, коју је потврдио Основни суд у Сокоцу, З.Ј. терети да је као одговорно лице и власник једног угоститељског објекта у Источном Сарајеву од јануара 2017. до децембра 2018. године избјегавала плаћање прописаних пореза и доприноса социјалног осигурања.

Терете је да је давала упуте запосленим да приликом продаје хране и пића издају фискалне рачуне за одређени дио оствареног прихода од продаје хране и пића, односно давала упуте да кроз софтверску апликацију “Инспирит гастро” као дио фискалног уређаја не евидентирају дио стварно оствареног прихода. То је рађено тако што нису издавали фискалне рачуне, него само тзв. наруџбе и тако је оштетила буџет и фондове, а себи прибавила корист за поменути износ.

Filter 2019