Инцко: Нећу доћи у НСРС, извјештаје имате на сајту

Извор: Глас Српске

 Високи представник у БиХ Валентин Инцко нема намјеру да подноси извјештај Народној скупштини Републике Српске о свом раду и спровођењу Дејтонског мировног споразума у претходном периоду.

Може се ово закључити из одговора ОХР-а на питање “Гласа Српске”, а поводом једног од посљедњих закључака Народне скупштине Републике Српске да од високог представника затражи да сачини и у року од 90 дана овој институцији достави на разматрање извјештај о прогресу у имплементацији мировног споразума у БиХ за период од 2009. до 2020. године.

– Сви извјештаји високог представника објављени су на веб страницама Уједињених нација и ОХР-а те су тако доступни и посланицима у Народној скупштини Републике Српске – навели су у свом кратком одговору из ове међународне организације.

Потпредсједник НСРС Милан Петковић сматра да се на овај начин наставља владарско опхођење високог представника према грађанима БиХ, а поготово према оним из Српске.

– Инцко је могао да дође у Скупштину Српске и извјештај усмено поднесе пред посланицима, без обзира на то што постоји у писаној форми. Вјерујем да се уплашио расправе у највишем законодавном тијелу Српске и питања која би му народни посланици поставили – истакао је Петковић.

Срђан Мазалица из СНСД-а каже да се ради о безобразној констатацији.

– Ради се о још једном понижавању, али не Народне скупштине, већ Дејтонског мировног споразума. Питао бих да ли је и Савјету за имплементацију мира исто тако рекао – рекао је Мазалица.

Из ПДП-а су навели да би вољели да је Инцко дошао у НСРС, да би му рекли све оно што мисле да треба да му се каже. Инцков одговор је, према њиховом мишљењу, очекиван и представља потврду да је све ово било фарса СНСД-а.

– Они су знали да Инцко неће доћи. СНСД је само хтио да одвуче пажњу од других важних питања. Требало је да они то обезбиједе неких ранијих година, а не да сада, када он одлази, од свега праве циркус – поручио је Игор Црнадак из ПДП-а.

Недељко Гламочак из СДС-а каже да није требало ни улазити у ову врсту политичког обрачуна с Инцком. Како је истакао, ради се о инату који је присутан код предсједника СНСД-а и одлазећег високог представника.

– Тај инат је довео и до тога да Инцко, након пет година, затражи повлачење одликовања. Због свега тога се могао и очекивати један овакав одговор из ОХР-а. Све ово је једна игра – сматра Гламочић.

Бахатост

Према ријечима политиколога Војислава Савића овакав начин комуникације од стране ОХР-а показује велику дозу бахатости, што је нарочито трагично будући да је ријеч о једној и временски и функционално превазиђеној институцији.

– У сваком случају било је очекивано да ће овако реаговати. Наш примарни задатак је да у што скоријем року та аномалија у нашем политичком систему буде уклоњена, да би сва три народа у БиХ могла самостално да преговарају – рекао је Савић.

Filter 2019