Инцко заборавио на 5.515 Срба страдалих у 126 логора у Сарајеву

Извор: Срна

Предсједник Удружења логораша Сарајевско-романијске регије Слободан Мркајић изјавио је Срни да је високи представник за БиХ Валентин Инцко, који је ове седмице упутио ултиматум парламенту Српске, заборавио српске логораше и упитао га шта је са жртвама из Тарчина, Брадине и 5.515 Срба који су страдали од 1992. до 1996. године у 126 логора на подручју Kантона Сарајево.

Мркајић је додао да је притисак на Републику Српску аларм да се сви укључе у одбрану интереса и тековина Републике Српске.

“Инцкова иницијатива да Радовану Kараџићу, Биљани Плавшић и Момчилу Kрајишнику буду одузета одликовања погодила је и чланове Удружења логораша Сарајевско-романијске регије. Не можемо, а да не изразимо незадовољство ултимативном иницијативом Инцка да ствараоцима наше Републике буду одузети ордени”, истакао је Мркајић.

Он је навео да се од Инцка ни у ком контексту није могло чути ништа о страдању 5.515 Срба у 126 логора од 1992. до 1996. године у Kантону Сарајево.

“Молимо високог представника да повуче ову иницијативу и изјаве, које су неутемељене по сваком основу, а које су вјероватно одраз његовог личног виђења и пристрасности. Питамо га размишља ли о жртвама рата, великим мучењима и силовањима у поменутим логорима”, рекао је Мркајић.

Kабинет предсједника Народне скупштине Републике Српске примио је у сриједу, 3. фебруара, Инцково писмо упућено предсједнику парламента Српске Недељку Чубриловићу и клубовима посланика у коме се иницира враћање повеља од одређених појединаца, које им је, 24. октобра 2016. године, додијелио Организациони одбор за обиљежавање 25 година рада Народне скупштине Републике Српске.

Filter 2019