Израел званично признао Kосово, Приштина отвара амбасаду у Јерусалиму

Извор: Независне новине

Израел и самопроглашено Kосово данас су званично успоставили дипломатске односе – Приштина је признала Јерусалим као главни град јеврејске државе, а у замјену за позиционирање своје мисије у Јерусалиму, тзв. Kосово је добило признање од Израела.

Због ограничења изазваних корона вирусом, функционери су посебно потписали заједничке декларације у Јерусалиму и Приштини.

Израелски министар спољних послова Габи Ашкенази рекао је да је церемонија означила “први пут у историји успостављање дипломатских односа путем Зума”.

Додао је да је одобрио “формални захтјев Kосова за отварање амбасаде у Јерусалиму”.

Kосовски министар спољних послова, Мелиза Харадинај-Стубла, захвалила је Израелу што је признао независност придруживши се великом дијелу западног свијета. Kина, Русија и пет чланица Европске уније још нису признале Kосово.

“Kосово је јако дуго чекало да успостави дипломатске односе с Израелом,” рекла је Харадинај-Стубла.

Израел је од августа успоставио везе с четири арапске државе низом споразума којима је посредовао бивши амерички предсједник Доналд Трамп, а који су заједнички познати као Абрахамски савез. Но, већински муслиманске државе које су потписале те споразуме – Уједињени Арапски Емирати, Бахреин, Мароко и Судан – рекле су да ће њихове дипломатске мисије бити у Тел Авиву, у складу с глобалним консензусом против признавања Јерусалима као главног града Израела.

Filter 2019