Значај даљег ангажовања на јачању односа

Извор: Срна

Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан састао се са министром спољних послова Јапана Утом Такашијем и амбасадором Јапана за Балкан Kунихиком Kавазуом и том приликом је наглашен значај даљег ангажовања обје стране на јачању односа.

Берјан је захвалио Влади Јапана за вриједну донацију одређених количина лијека “авиган” средином прошле године, а Такаши је обећао да ће подршка Јапана за БиХ у борби против вируса корона бити настављена и у наредном периоду, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Берјан је истакао одличне билатералне и пријатељске односе, те нагласио посвећеност БиХ даљем њиховом унапређивању.

Он је захвалио саговорницима за несебичну подршку и помоћ Владе и грађана Јапана током претходних 25 година, те истакао да је Јапан један од највећих појединачних донатора у БиХ.

Берјан је посебно нагласио значај “Иницијативе за западни Балкан”, коју је покренуо бивши премијер Јапана Шинзо Абе почетком 2018. године, означивши иницијативу као велику шансу за БиХ и цијели регион, посебно у области економије, наведено је у саопштењу.

Такаши је изразио задовољство због сарадње двије земље и нагласио значај даљег ангажовања обје стране на јачању односа.

Он је подсјетио на подршку Јапана у оквиру реализације бројних пројеката у БиХ, активан ангажман у реконструкцији земље, посебно у обнови школских и здравствених установа, али и реализацији бројних других пројеката претходних година чији је циљ побољшати услове живота и рада у БиХ.

Током јучерашњег састанка у јапанском Министарству спољних послова, Такаши и Берјан су размијенили копије писама предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије и премијера Јапана Јошихидеа Суге, као и копије писама министара иностраних послова двије земље у част обиљежавања 25 година од успостављања дипломатских односа БиХ и Јапана.

Filter 2019