Thu. Feb 25, 2021
ћирилица /латиница

Званичници из Српске честитали избор новог патријарха српског

Извор: Срна

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију на избору за патријарха српског, пожељевши му духовну снагу, мудрост и благост у обављању свете дужности у овим бременитим временима препуним разних искушења.

– Ваша светости, поводом избора на патријарашки трон желим да Вам пренесем искрене честитке и српског народа из Републике Српске и БиХ са жељом да наставите свој рад за добробит Српске православне цркве и њених вјерника – истакао је Додик.

Додик је изразио увјерење да су СПЦ и православни вјерници добили достојног насљедника блаженопочившег патријарха Иринеја који ће успјешно предводити патријаршијски трон и православни српски народ.

– Сигуран сам да ћете бити мудар и одговоран духовни вођа нашег народа и да ћете у ово тешко вријеме ширити дух јединства, доброте и љубави. Изражавам најискреније жеље да дуго година достојно управљате СПЦ која је увијек била уз свој народ и његов духовни и морални ослонац – нагласио је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ честитао је и Светом архијерејском Сабору СПЦ избор новог поглавара српске цркве и пожелио много успјеха у даљем раду.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је Његовом преосвештвенству митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију избор за патријарха Српске православне цркве /СПЦ/, уз искрену жељу да учини све што је у његовој моћи за добробит Цркве и народа.

Цвијановићева је истакла да је Српска православна црква увијек била уз свој вјерујући народ, његов поуздан духовни и морални ослонац и достојанствено пролазила кроз различита искушења, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

“Увјерена сам да су православни вјерници добили достојног насљедника блаженопочившег патријарха Иринеја и да ћете, својом мудрошћу и отвореним приступом, успјешно водити православни народ”, навела је Цвијановићева у честитки.

Цвијановићева је у своје и у име српског народа из Републике Српске митрополиту Порфирију честитала избора на патријарашки трон.

Предсједник Републике изразила је увјерење да ће новоизабрани патријарх достојно и савјесно обављати повјерену му часну дужност, наставити да јача јединство и саборност СПЦ-а и бити снажан заштитник и чувар традиције и идентитета.

Чубриловић честитао избор патријарха српског

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију избор за 46. патријарха Српске православне цркве /СПЦ/, са увјерењем да ће новоизабрани патријарх помоћи јачању сарадње и суживота у Србији, Републици Српској, као и у БиХ и цијелом региону.
“Уз најбоље жеље и честитке, надамо се да ћете наставити да бринете и молите се за све православне вјернике у Републици Српској, Црној Гори и БиХ и за све православне храмове, што је СПЦ чинила и до сада”, наводи се у честитки.

Чубриловић је изразио и радост јер је на чело СПЦ, по вољи већине епископа и промисли Божијој, изабран патријарх који ће обављати своју свету пастирску дужност, водећи Цркву и српски народ путем мира, толеранције, заједништва и поштовања, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Filter 2019