Thu. Feb 25, 2021
ћирилица /латиница

ЕУ пооштрила правила за улазак путника из земаља које нису чланице

Извор: Танјуг

Европска унија пооштрила је данас своја правила за путнике из земаља изван блока, прецизирајући да ће бити дозвољен слободан улаз само из земаља са врло мало случајева коронавируса и готово ниједном од нових лакше преносивих варијанти.

Амбасадори ЕУ сложили су се на састанку у Бриселу са новим ограничењем за путовања из земаља које нису чланице ЕУ, укључујући Британију, рекао је дипломата ЕУ агенцији Ројтерс.

Истовремено, земље ЕУ се подстичу да дозволе приступ без ограничења, попут обавезног карантина, само под строгим условима.

Нове мјере предвиђају да путник може доћи из земље ван ЕУ само ако у њој нема више од 25 случајева Ковида на 100.000 становника током 14 дана, а што је стопа заразе нижа него у свим земљама ЕУ.

Такође предвиђа се брзо увођење ограничења путовања за путнике из земаља у којима је откривена велика учесталост заразнијих варијанти корона вируса, наводи се у тексту.

Споразум земаља ЕУ, иначе, односи се на мање важна пујтовања и служи као смјерница земљама ЕУ, које имају коначну ријеч. Тако су неке земље ЕУ попут Њемачке увеле строжа ограничења, док је Белгија забранила мање важна путовања у земљу или из ње до марта.

Прошлог четвртка, Унија је скинула Јапан са листе земаља из којих путници могу да посјете блок без ограничења у вези са ковидом.

На списку су сада Аустралија, Кина, Нови Зеланд, Руанда, Сингапур, Јужна Кореја и Тајланд, иако укључивање Кине зависи од тога да ли она дозвољава улазак путницима из ЕУ.

Filter 2019