Електропривреда: Поскупљење струје у малом проценту

Извор: Срна

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је да ће у наредним мјесецима поскупјети струја у Српској, али да ће то бити у малом проценту.
Петровић је појаснио да је Рудник и термоелектрана Угљевик, као произвођач електричне енергије у Српској, прије годину покренуо тарифни поступак и да им је одобрено повећање цијене електричне енергије на прагу електране, те да ће то утицати на регулисану цијену струје домаћинствима и малим предузетницима.

“Електропривреда ће покренути тарифни поступак, као снабдјевач, у Регулаторној агенцији за енергетику и сигуран сам да ће, након анализа, у наредним мјесецима доћи до повећања рачуна за електричну енергију”, рекао је Петровић.

Он је рекао да процедура траје минимално два мјесеца, те да ће Електропривреда урадити све да се поткријепе разлози због чега је потребно промијенити цијену електричне енергије.
То ће, у сваком случају бити неки мали проценат. Али, видјећемо која домаћинства ће то обухватати и које предузетнике, јер смо планирали да новим законом уведемо категорију енергетски заштићеног купца”, рекао је Петровић.

Он каже да категорија – енергетски заштићен купац некада постојала под другим називом, те да је било субвенционисана потрошња киловат-часова електричне енергије по одређеним домаћинствима.

“Законом је предвиђено да надлежно Министарство за здравље и социјалну заштиту, уз сарадњу Министарства енергетике и рударства Српске и Електропривреде направи правилник и уредбу по којој ће се дефинисати који то грађани и предузетници могу да имају статус заштићеног купца”, рекао је Петровић за РТРС.

Он је исатакао да то првенствено треба да буду домаћинства, и то која су под социјалном заштитом.

“Имамо инструкцију од Владе Српске да ту морају да се обухвате и неке друге категорије, као што су борци прве и друге категорије који су незапослени, али и пензионери са најнижом пензијом”, рекао је Петровић.

Он каже да ће свака породица знати колико киловата може имати попуста, у распону од, највјероватније, 50 до 200 киловата на мјесечном нивоу.
Према његовим ријечима, то ће бити субвенционисано заједничким снагама Електропривреде и Владе Српске, а тај обим потрошача који буду имали то право, имаће и појефтињење рачуна за електричну енергију.

“Наша процјена је да ћемо цијену струје спустити за око 20 одсто од укупног броја потрошача, док ће 80 одсто потрошача осјетити поскупљење”, рекао је Петровић.

Он је напоменуо да неће бити дозвољене злоупотребе права за јефтинију струју, али и да ће се за већи број становника Српске задржати најнижа цијена електричне енергије на Балкану.

Петровић је напоменуо да ће Електропривреда разлику у цијени струје улагати у инвестиције које су већ увелико припремљене, као што је Хидроелектрана “Дабар”, те Хидроенергетски систем “Горња Дрина”, који Српска ради са Србијом, Хидроелектране на Бистрици, те вјетропарк “Хргуд”, као и соларна електрана “Требиње један”.

Filter 2019