Демобилисаним борцима ВРС по 10.000 КМ за самозапошљавање

Извор: Независне новине

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је за самозапошљавање демобилисаних бораца у овој години планирано три милиона КМ, а да је за те намјене предвиђено да се исплаћује по 10.000 КМ по једном лицу.

Милуновић је појаснио да је у овој години планирано да се унаприједи положај незапослених демобилисаних бораца и да се обезбиједе значајнија средства за акционе планове за ту намјену у оквиру чега је предвиђено три милиона КМ за самозапошљавање.

“Програм још није припремљен, а та средства ускоро ће бити расположива и планирано је издвајање од 10.000 КМ по једном лицу за самозапошљавање”, рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да се од 2012. године спроводе акциони планови запошљавања којим је до сада омогућено борцима, ратним војним инвалидима и дјеци погинулих бораца да кроз посебне пројекте запошљавања и самозапошљавања код послодаваца дођу до посла.

Милуновић је нагласио да се у републичком буџету налази пет милиона КМ намијењених за поврат пореза и доприноса послодавцима за запошљавање лица из борачких категорија, али још није разрађен посебан програм, што ће бити урађено у што скорије вријеме.

Милуновић је рекао да је за сада непознато који ће бити период поврата пореза и доприноса по запосленом борцу са евиденције бироа за запошљавање, али очекује да ће то би на рок од шест мјесеци и да ће за то намјенска средства од пет милиона КМ бити расположива.

“Уколико се та средства утроше на такав начин, Влада ће обезбиједити додатна средства, јер са досадашњим пројектима имамо искуство да су послодавци највише били заинтересовани за пројекат поврата пореза и доприноса”, додао је Милуновић.

Он је подсјетио да је први пут прошле године у акционом плану био програм који је омогућио да се одради приправнички стаж и за дјецу са средњом стручном спремом, што ће бити и у овој години.

Filter 2019