Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

Дворишта: Сутра почиње “Балкан куп”

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

“Балкан куп”, регионално такмичење земаља југоисточне Европе у биатлону, одржаће се 4. и 5. фебруара у ски центру “Дворишта”. Најављено је учешће око 60 такмичара.

Помоћник министра породице, омладине и спорта Републике Српске, Марио Ђуран, изразио је задовољство што у седам дана већ други пут отвара значајна такмичења у зимским спортовима која су, према његовим ријечима, одлична промоција, не само локалне заједнице и регије, већ и Републике Српске.

“Сигурно је да је ово догађај од великог значаја за Републику Српску. На Јахорини је скијање први пут заживјело 1923. године и сигурно је да до дана данашњег Јахорина баштини ту традицију и да ће у наредном периоду, развојем инфраструктуре, овај ски дух Јахорине сигурно расти. Захваљујем се такмичарима који су дошли из седам различитих земаља у ризичним условима пандемије, као и домаћину и организатору такмичења што су пружили прилику Министарсту породице омладине и спорта да учествује у овоме догађају“, додао је Ђуран.

Љубиша Танић, предсједник организационог одбора и предсједник Смучарског клуба “Романија” Пале, изразио је захвалност свима који су учествовали у организацији овог такмичења. Он је истакао да клуб већ дужи низ година баштини све зимске спортске дисциплине, а посљедњих година се специјализовао за нордијске, нарочито за батлон.

“Пале су сједиште скијања. Можда је алпско скијање познатије, али и нордијско скијање је веома заступљено. То је практично једини клуб у БиХ који гаји ту дисциплину и ми се надамо да ћемо имати подршку из ски савеза БиХ и Међунардодне биатлон уније и да ће на Палама бити сједиште биатлон федерације у склопу Босне и Херцеговине. Овим такмичењем, не само да смо први у региону добили част да одржимо то такмичење, него и један континуитет након ЕЈОФ-а а и прије тога показујемо способност да се ухватимо у коштац са свим могућим изазовима које захтијева једна таква организација. Поред Међународне биатлон уније која има строге препоруке и у вријеме пандемије све смо то до сада испоштовали . Морамо да се захвалимо посебно Министасртву породице, омладине и спорта Републике Српске, градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу и начелнику општине Пале Бошку Југовићу. Оно што је јако важно без људи се не може ни један посао ни направити, ни завршити. Посебно се захваљујем мојим сарадницима из клуба који су претходних десетак дана уложили посебене напоре да на Двориштима све сутра буде спремно”, рекао је Танић.

Кординатор купа за југоисточну Европу и секретар биатлон савеза Хрватске, Роберт Контакт, навео је да је обишао стазе, да је све спремно али и да је љествица подигнута високо и изнад свих очекивања.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, рекао је да су Пале поносне што се још једно значајно такмичење у зимским спортовима одржава на Јахорини, те пожелио успјех и срећу учесницима.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, истакао је да општина Пале представља најозбиљнију општину која баштини традицију алпских али и нордијских дисциплина када је у питању само скијање. Он је исказао захвалност Влади Републике Српске и истакао да се не требају заборавити посљедње улагање за EЈOФ и уређење стаза на Двориштима, када Влада и општина издвојиле значајна финансијска средства.

Јелена Дојчиновић, секретар Ски савеза Босне и Херцеговине, истакла је да су Пале у сарадњи са Међународном биатлон унијом успјеле да у своје зимске такмичарске спортове уврсте нордијско скијање и овдје доведу Први балкански биатлон куп.

Организатор Првог регионалног купа Југоисточне Европе у биатлону је Ски-савез БиХ, док је технички организатор Смучарски клуб “Романија“ Пале. Покровитељ такмичења је Meђународна биатлон федерација /ИБУ/, такмичење су подржали и министарство породице, омладине и спорта, град Источно Сарајево, општина Пале, каои пријатељи и спонзори клуба.

Filter 2019