Thu. Feb 25, 2021
ћирилица /латиница

Гашић: Наставак пројеката на Јахорини, али и другим планинама

Извор: Срна

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је Срни да ће се у наредном периоду наставити са реализацијом пројеката који ће Јахорину, али и планине Kозару и Требевић, учинити примамљивим за туристе током цијеле године, а не само зими.

Она је рекла да ће бити настављене и активности на развоју и промоцији руралног и адреналинског туризма, јер у томе Српска има значајних потенцијала.

Kоментаришући податке Републичког завода за статистику према којима је у децембру прошле године у односу на новембар остварен већи број долазака туриста за 33 одсто, а ноћења за 16,3 одсто, Гашићева је рекла да у прилог расту ових података иду пројекти туристичких ваучера и улагања у Јахорину као туристичку дестинацију.

– Опстанку сектора туризма погођеног пандемијом вируса корона, који је неминовно био усмјерен махом на домаће туристе, помогли смо кроз пројекат туристичких ваучера са којим смо започели 15. јуна прошле године и до сада је грађанима издато више од 28.500 туристичких ваучера за боравак у угоститељским објектима за смјештај широм Српске – навела је Гашићева.

Према њеним ријечима, улагања у Јахорину као туристичку дестинацију допринијела су да ова олимпијска планина буде атрактиван центар зимског туризма у региону, о чему свједочи и попуњеност капацитета на овој дестинацији.

Према подацима Републичког завода за статистику Српску је у прошлој години посјетило 190.271 туриста који су остварили 531.447 ноћења. Број долазака туриста мањи је за 52,5 одсто, а ноћења мањи за 45,4 одсто у односу на 2019.годину.

Гашићева је рекла да је пандемија вируса корона погодила сектор туризма у цијелом свијету и узроковала губитке у том сектору који се мјере милијардама долара, и да таква ситуација није мимоишла ни Српску, гдје је у прошлој години број долазака и ноћења туриста преполовљен у односу на 2019.годину.

– Прошла година, што се тиче сектора туризма, добро је почела, када је у прва три мјесеца забиљежена рекордна посјећеност која је указивала на позитивне трендове раста туристичког промета у Српској, што јер заустављено због пандемије вируса корона – додала је Гашићева.

Filter 2019