Fri. Feb 26, 2021
ћирилица /латиница

Вакцинација би могла почети сљедеће седмице

Извор: Срна

Министарство здравља Републике Српске данас је издало рјешење којим је одобрен интервентни увоз 2.000 доза вакцине “спутњик ве”, а вакцинација би могла да почне већ сљедеће седмице, рекао је ресорни министар Ален Шеранић.


Шеранић је навео да ће прве вакцине “спутњик ве” бити довољне за имунизацију 1.000 особа, те да су намијењене здравственим радницима у ковид одјељењима.

Он је додао да се очекује и 200.000 доза вакцине крајем фебруара, те још толико у марту, када ће почети масовнија имунизација.

“Данас сам потписао рјешење о интервентном увозу ове количине вакцина која је доспјела за потребе Републике Српске. Сходно законским процедурама, овлаштени дистрибутер сада ће имати могућност да заврши царинске процедуре увоза, да преузме вакцине и потом да их упути Агенцији за лијекове БиХ која треба да изда рјешење у вези са контролом квалитета. Очекујемо да, уколико то буде готово у сљедећој седмици, тада би се могло почети и са апликацијом самих вакцина”, рекао је Шеранић за Радио Републике Српске.

Говорећи о динамици вакцинације, Шеранић је навео да ће примарни бити здравствени радници, старија лица и она са хроничним обољењима.

“Важно је да смо покренули активности на евиденцији свих лица која буду хтјела да се вакцинишу како бисмо могли да имамо адекватан план и благовремено обавјештавамо грађане пријављене за вакцинацију. Очекујем да ће динамика вакцинације здравствених радника ићи брже и да неће настајати гужве”, навео је Шеранић.

Kада је ријеч о “Kовакс” механизму набавке вакцина против вируса корона, он је навео да је Република Српска прошле године уплатила око седам милиона KМ за набавку вакцина преко овог програма, за вакцинацију 200.000 лица.

“Добили смо обавијест да се планира да се у другој половини фебруара БиХ испоручи 23.400 доза Фајзерове вакцине, а да би се у марту размишљало о испоруци веће количине Астра Зенекине вакцине”, додао је Шеранић.

Он је напоменуо да је Република Српска изразила интересовање и за кинеску вакцину, те да Министарство здравља Српске очекује вакцинацију од 40 до 50 одсто становништва.

Шеранић је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу на понуди да се у Србији вакцинише одређен број здравствених радника из Српске, јер није могуће извозити вакцине у другу земљу, те истакао да је свака помоћ добродошла, нарочито у ситуацији када је отежана набавка вакцина.

“У наредном периоду ћемо размишљати о реализацији те иницијативе, али свакако и даље чинимо све што је у нашој моћи да обезбиједимо количину вакцина коју смо наручили, као и додатну, ако буде потребе”, рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, период од новембра прошле године до фебруара ове је најважнији показатељ епидемиолошке ситуације, јер је то период интензивног преноса вируса.

“Управо се то показало као добро и управо је то условило стабилизацију ситуације у посљедње двије-три седмице, јер се, када је ријеч о инциденци и бројевима, полако враћамо на стање које је било прије скока броја заражених у Српској, тачније половином октобра”, навео је Шеранић.

Према његовом мишљењу, то указује да су епидемиолошке мјере које је Република Српска имала добре, да је контрола над спровођењем мјера била адекватна, као и да ће се, уколико се задржи тренд стабилизације, моћи размишљати да се поједине мјере релаксирају.

“У прилог томе иде и чињеница да улазимо у период када треба да почне вакцинација”, рекао је Шеранић.

Говорећи о ситуацији у здравственим установама, Шеранић је истакао да је Влада Српске ове године из Kомпензационог фонда издвојила додатних 12 милиона KМ за личну заштитну опрему за здравствене раднике.

Он је додао да је Kомпензациони фонд донио и закључке којима ће се обезбиједити помоћ здравственим установама за набавку кисеоника, јер је у посљедња три мјесеца прошле године потрошња кисеоника била већа и до осам пута.

Шеранић је рекао да Влада и Kомпензациони фонд издвајају велика средства, те да је у посљедњих мјесец дана издвојено 30 милиона KМ за припрему вакцинације, заштиту здравствених радника и обезбјеђење капацитета за третман пацијената.

Filter 2019