Боцан-Харченко: Русија против именовања новог високог представника у БиХ

Извор: Танјуг

Русија не одобрава покушаје именовања новог високог представника у БиХ, каже у интервјуу за Танјуг амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.

Он наводи да то није у складу са ставом одбора Савјета за имплементацију мира и планом о затварању Канцеларије високог представника.

– На дневном реду Савjета, који мора да се састане по том питању, треба да буде затварање функције високог представника, а не именовање новог, што би показало да међународна заједница потпуно мијења свој став и да се враћа на оно што је било много година прије – каже Боцан-Харченко.

Функција високог представника у БиХ је, како наводи, била веома важна на почетку имплементације Дејтонског споразума, у периоду промјене од претежно војне ка претежно грађанској примjени тог договора, али то, сматра Боцан-Харченко, одавно припада историји.

– Сада је ситуација апсолутно другачија, функција високог представника апсолутно не значи ништа и он није у стању да искористи “бонска овлашћења” у реалном животу, нема утицаја и нико га не узима у озбир – каже амбасадор.

Сматра да садашњи тренутак захтијева предају свих овлашћења ентитетима у БиХ и да је прихватљива “пријатељска помоћ” међународне заједнице, али ни у ком случају “наметање” и онемогућавање БиХ да буде самостална земља.

На питање какав је став Русије о томе што је кандидат за насљедника Валентина Инцка на мјесту високог представника њемачки политичар Кристијан Шмит и да ли је Москва консултована око тога, Боцан-Харченко каже да се ради о покушају да се “прави политика коју Запад сматра прихватљивом”, али да за Русију то није прихватљиво.

– Ако они (Њемачка) нуде свог кандидата, вјероватно сматрају да ће он на најбољи начин вршити функцију високог представника и да ће бити више притисака, како кажу на Западу, у корист тзв. “најбоље функционалности” БиХ. Али, у ствари мисле на централизацију БиХ, а прије свега на одузимање пуномоћи Републици Српској – каже руски амбасадор.

Додаје да реалност показује да је неупоредиво више отворених проблема и мањка ефикасности у Федерацији БиХ и да Запад више пажње треба да посвети ситуацији у том ентитету и одговори на захтјеве хрватског народа који је, каже, незадовољан положајем у БиХ.

С обзиром на супротан став Русије, Боцан-Харченко не види могућност за постизање неопходног консензуса око питања високог представника у Савјету одбора за имплементацију мира, уз подсјећање да именовање ОХР није могуће ни без одлуке и потврде СБ УН.

– Ствара се веома тешка ситуација, али гледајући са стране тешко ми је да разумијем шта, било ко да је на том мјесту, чак и са политичким и државничким искуством и угледом, може да учини у реалном животу, а не само на папиру – закључује Боцан-Харченко.

Filter 2019