Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

Биљана Чекић: Тежину филма сам схватила тек након премијере

Извор: Независне новине

Тринаестогодишња Биљана Чекић из села Срефлије, које се налази поред Kозарске Дубице, својом појавом у филму “Дара из Јасеновца”, гдје је тумачила главну улогу, привукла је пажњу публике и већ се данима налази у центру пажње и интересовања јавности, заједно са својом породицом.

Биљанино лице је сада већ познато у земљама региона, а њен успјех је запажен и у Америци. Са само 13 година ова дјевојчица се нашла с овим филмским остварењем, које описује страдања у “Јасеновцу”, чак и у кандидатури за “Оскара” и “Златни глобус”, а како и сама каже, није ни знала да посједује глумачки таленат све до аудиције за овај филм. Њене очи су постале огледало и глас истине страдалих у “Јасеновцу”, а својим талентом нашла се раме уз раме са највећим глумачким именима.

“У школи нам је наставница дала папире, гдје је био позив за кастинг. Ја сам размишљала да ли да се пријавим, нисам била сигурна јер нисам уопште ни знала да имам тај таленат. Ипак сам се пријавила и ишла сам пет пута на кастинге у уже изборе. Након задњег кастинга је прошло три до четири мјесеца кад су ми јавили да сам добила главну улогу”, рекла је Биљана Чекић у разговору за “Независне”.

Чекићева је добила главну улогу у конкуренцији од, по њеним сазнањима, 3.000 дјеце, а без обзира што су реакције на филм подијељене, за њену улогу људи имају само ријечи хвале.

“Добијам свакодневно похвале и поруке у којима људи пишу да сам супер одглумила и да је филм одличан, и то ми много прија. Добијам савјете да наставим да се бавим глумом и свима сам много захвална на томе”, изјавила је за “Независне” ова дјевојчица, коју сада многи ословљавају са Дара.

Она је објаснила да је тежину филма и сама схватила тек након премијере, а највише јој је у памћењу остала екипа која је радила на филму.

“Сви су ми много помагали и били уз мене, али дјевојка која је радила кастинг, зове се Сара Маринковић, највише ми је помогла и остала у памћењу. Вјежбала је са мном, учила текст прије сцена, помагала ми је баш око свега”, казала је Чекићева.

Неколико чланова Биљанине породице су и сами били жртве усташког режима у озлоглашеном логору “Јасеновац”, међутим њена прабака је преживјела и своје знање је пренијела на млађе чланове породице.

“Моја прабака је била у ‘Јасеновцу’ и о томе се много причало у мојој кући. Такође, о томе сам учила и у школи, али, ипак, тек кад сам почела снимати филм сазнала сам баш све о ‘Јасеновцу'”, појаснила је Чекићева.

Она је додала да свакодневно добија честитке и похвале и својих вршњака, те да су сви много поносни на њу, као и да стално добија питања како је уопште могла да одглуми једну такву улогу.

Биљана је кроз улогу мале Даре која се бори да спаси своју породицу показала колико сестринска љубав може да буде јака, а и сама је признала да је овај филм само још више учврстио њен однос са својом породицом.

“Било је доста емотивно на снимању, поготово неке сцене с братом у филму. Било је и напорно, доста смо пута понављали сцене. Снимали смо и ноћу, и то ми је било баш напорно”, рекла је Биљана.

Она је још додала и да је највећи утисак на њу оставила сцена у којој треба дати свог млађег брата Диани Будисављевић, а реченица из филма коју би издвојила као посебно драгу је, сложила се с публиком: “Нико нас неће раздвојити, сека ти се куне”. Kроз смијех је објаснила да је много пута понављала ту сцену иако се то тако можда не чини, а истиче и да није имала припреме за улогу.

“Планирам да се наставим бавити глумом у будућности и хоћу да упишем Академију”, закључила је Чекићева, која с екипом филма наставља пут у Црну Гору, гдје ће још једном као прави професионалац радити на промоцији филма.

Filter 2019