Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Биљана Чекић која тумачи Дару из Јасеновца сигурна је да ће уписати глуму

Извор: РТС

Из породице Радована Чекића чак девет чланова није се вратило из Јасеновца. Због тога му је драго што је његова ћерка Биљана у главној улози филма „Дара из Јасеновца”.

Насловну улогу Даре, игра тринаестогодишња Биљана Чекић

Живи у селу Срефлије, десет километара од Козарске Дубице. Иде у осми разред, живи са оцем, братом, старијом сестром, баком и дједом. За улогу је изабрана између двије хиљаде дјеце.

„Наставница нам је подијелила папире на којима је писало да, ако желимо да се пријавимо на аудицију, и ја сам се одлучила пријавити, и онда су ме звали на уже кругове, и на крају су ми рекли да сам добила улогу”, рекла је Биљана.

За Биљану ће вам рећи да је мирна, тиха и добра дјевојчица. Она, да је улогу жељела више од свега.

„Задњи пут кад смо ишли, послије тога су нас звали тек за три мјесеца и зато сам и мислила, нисам имала више наду да ћу проћи”, додаје млада глумица.

Највећа подршка је отац Радован. Каже да је и њихова породица осјетила страхоте рата.

Његова бака са још деветоро рођака била је у колони за Јасеновац. Она је преживјела, остали нису.

„Због тога ми је драго што је филм снимљен, и што је моја ћерка Биљана изнијела главну улогу”, рекао је Радован Чекић. 

Иако је прошло 75 година од Другог свјетског рата, у Козарској Дубици, једној од најстрадалнијих општина сјећања на усташке злочине, и те како су жива.

„Овај филм свима нама у Дубици значи јако много. Јер сви смо ми дјеца људи који су погинули у Јасеновцу, ја вјерујем да ниједна породица у Дубици нема неког ко није страдао у Јасеновцу, и ко бар није осјетио страхоте тога Јасеновца”, изјавила је разредница Данка Панић.

Биљана каже да је на снимању било напорно, да се снимало се и ноћу, али да никада неће заборавити магију сета, глуме и припреме прије снимања.

Наредне године уписује девети разред. О томе коју средњу школу ће уписати, још размишља. Али не и о факултету.

„Факултет драмских умјетности ћу дефинитивно уписати”, решена је Биљана.

Филм Дара из Јасеновца сниман је на основу свједочанстава преживјелих логораша и први је играни филм на тему логора Јасеновац.

Filter 2019