Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

BiH može biti partner, ali ne i talac migrantske krize

Izvor: Srna

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je BiH spremna da bude partner u upravljanju migrantskom krizom, ali da ne želi i ne može da bude njen talac, niti da prihvati situaciju tzv. spavača u redovima migranata.


“Ključna stvar za rješavanje migracija su granična kontrola i readmisija migranata i time treba upravljati, u saradnji sa drugim zemljama koji se suočavaju sa migrantskim talasom”, rekao je Tegeltija novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa Komesarom EU za unutrašnju politiku Ilvom Johanson.

Prema njegovim riječima, tokom sastanka kome su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda i Bisera Turković, postignut je visok stepen saglasnosti u vezi sa migrantskom krizom u BiH.


Tegeltija je rekao da je novi plan upravljanja migracijama trenutno na usaglašavanju u EU. “Migracijama treba da upravljaju države, a ne oni koji zloupotrebljavaju položaj lica u pokretu”, smatra Tegeltija.

On je naveo da je sa Jonansonovom razgovarano o svim pitanjima odnosa BiH i EU, procesu pridruživanja BiH ka EU, kao najvažnijem pitanju, te pandemiji virusa korona, a poseban akcenat stavljen je na situaciju u vezi sa migracijama

Filter 2019