Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

БиХ може бити партнер, али не и талац мигрантске кризе

Извор: Срна

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је БиХ спремна да буде партнер у управљању мигрантском кризом, али да не жели и не може да буде њен талац, нити да прихвати ситуацију тзв. спавача у редовима миграната.


“Kључна ствар за рјешавање миграција су гранична контрола и реадмисија миграната и тиме треба управљати, у сарадњи са другим земљама који се суочавају са мигрантским таласом”, рекао је Тегелтија новинарима у Сарајеву након састанка са Kомесаром ЕУ за унутрашњу политику Илвом Јохансон.

Према његовим ријечима, током састанка коме су присуствовали и замјеници предсједавајућег Савјета министара Вјекослав Беванда и Бисера Турковић, постигнут је висок степен сагласности у вези са мигрантском кризом у БиХ.


Тегелтија је рекао да је нови план управљања миграцијама тренутно на усаглашавању у ЕУ. “Миграцијама треба да управљају државе, а не они који злоупотребљавају положај лица у покрету”, сматра Тегелтија.

Он је навео да је са Јонансоновом разговарано о свим питањима односа БиХ и ЕУ, процесу придруживања БиХ ка ЕУ, као најважнијем питању, те пандемији вируса корона, а посебан акценат стављен је на ситуацију у вези са миграцијама

Filter 2019