Sun. Feb 28, 2021
ћирилица /латиница

“Бели вукови” обиљежили славу

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Чланови Удружења бораца “Бели вукови” данас су на Палама прославили крсну славу – Светог мученика Трифуна. У цркви Успења Свете Богородице служен је парастос за погинуле припаднике “Белих вукова”. Након тога су положени вијенци на централни споменику палим борцима, као и споменик ратном команданту ”Белих вукова”, Срђану Кнежевићу.

Јанко Шешлија, предсједник Удружења ”Бели вукови”, рекао је да се данас молимо за душе погинулих бораца ове јединице и свих бораца Војске Републике Српске, а уједно се молимо и за здравље њихових потомака.

”Борци су на маргинама, малтене, преживљавања. Нису сви, зна се, али како се показује у задње вријеме, поготово стандард живота је пуно већи него што могу себи појединци да приуште. Белих вукова је погинуло 20 , а преко 50 је рањено, поједини и по неколико пута”, рекао је Шешлија.

Немања Кнежевић, син ратног војног команданта ”Белих вукова”, Срђана Кнежевића, сматра да су они који су стварали Републику Српску, најугроженији и да је њихов положај данас на незадивном нивоу.

”Ја не могу да причам испред бораца ништа јер ја нисам био у рату и надам се да се никад ја и потомци свих бораца Републике Српске нећемо морати доказивати као што су се доказивали мој отац и његови храбри саборци. Жалим за положајем бораца данас у Републици Српској. Како живе људи који су створили Републику Српску, то је страшно. Апелујем на власт на било коју власт, да се спусте међу борце и виде само како живе ти борци”, рекао је Кнежевић.

Срђан Шекара, шеф кабинета начелника општине Пале је истакао да положај бораца није на задовољавајућем нивоу али да општина Пале настоји издвојити додатна средства, мимо редовног буџета, намијењена тој популацији.

”Као учесник одбрамбено-отаџбинског рата, на овај начин желим да пошаљем поруку генерацијама које долазе да знају колика је цијена плаћена за Републику Српску и да је Република Српска једини институционални оквир, односно држава у којој српски народ на овим просторима може да има своју слободу. Положај бораца није на оном нивоу на којем би требало да буде али Општина Пале покушава са своје стране да, кроз одлуку о допунским правима борачких каегорија, издвоји нека додатна средства осим оног редовног буџета намијењеног тој популацији. Вјерујемо да то није довољно али да је покушај да то стално унапређујемо једна добра намјера”, поручио је Шекара.

Специјална једница “Бели вукови”, чији је командант био Срђан Kнежевић, формирана је 1993. године.

За ову јединицу први пут се чуло у борбама на Мошевачком брду. Јединица је добила име по томе што су остали завијани у мећави на Бјелашници.

Filter 2019