Без полисе и потврде нема вожње тротинета

Извор: Глас Српске

Љубитељи електричних тротинета, скејтборда, хаверборда и сличних лаких возила, којих је све више на улицама Српске, убудуће ће морати да посједују идентификациону потврду и полису осигурања, а у противном ће бити санкционисани као и сви други возачи који се не придржавају саобраћајних прописа.

Предвиђено је то измјенама Закона о безбједности саобраћаја на путевима РС, за које је зелено свјетло дала Влада Српске. Како се наводи у нацрту овог документа, лака лична електрична возила разврставају се у четири класе, а обавеза посједовања идентификационе потврде за возило и полисе осигурања важи за све категорије, без обзира на максималну брзину и систем балансирања.  

Како је наведено у Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима РС, лице које користи електрично возило класе два и четири мора имати више од 14 година, те посједовати потврду о познавању прописа, а обавезно је и да за вријеме вожње носи кацигу. 

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истакао је за “Глас Српске” да је, с обзиром на то да лака електрична возила постају све чешћи учесници у саобраћају, било неопходно донијети прописе којима би било прецизирано ко може да управља њима, гдје могу да се возе и паркирају.

– Идентификациону потврду за управљање електричним тротинетима, скејтбордима и хавербордима грађани ће, претпостављам, добијати на сличан начин као што возачи других возила добијају саобраћајну дозволу. Полиса осигурања је обавезна зато што и ови возачи могу нанијети материјалну штету другом лицу или га повриједити – казао је Радовић.

Овим документом је, каже Радовић, тачно дефинисан начин кретања, па су тако, а у складу са европским прописима, одређене четири класе ових возила, а односе се на брзину и систем балансирања.

– Та возила морају имати ограничиваче брзине. Она до шест километара на сат, што је брзина којом се крећу и пјешаци, могу се возити тротоаром. Електрична возила која се крећу брзином до 25 километара на сат могу да користе бициклистичку стазу или да возе метар уз десну ивицу коловоза – објаснио је Радовић.

Члан Савјета за безбједност саобраћаја града Бањалука Миленко Јаћимовић поздравио је  измјене Закона о безбједности саобраћаја РС, те истакао да би их још једном требало детаљно изанализирати, јер постоји неколико нејасноћа.

– Сама конструкција електричних тротинета је таква да морају имати одређене услове за кретање, а не сврставати их са пјешацима. Што се тиче потврде о познавању саобраћајних прописа за електричне тротинете, који немају жмигавце и друге показиваче, поставља се питање колико се они могу довести у знак једнакости са скутером и мопедом – објаснио је Јаћимовић.

Бањалучанка Драган Раковић каже да не може дан замислити без електричног тротинета, јер захваљујући њему зачас стигне гдје треба.

– Електрични тротинет је као створен за градску вожњу, јер могу гдје год желим, док аутом углавном касним, јер су у граду огромне гужве у саобраћају. С обзиром на то да се све више људи из тог разлога одлучује на куповину електричног тротинета или сегвеја, мислим да су прописи пријеко потребни – казала је Раковићева.

Класе лаких електричних возила

класа 1 – возила максималне конструктивне брзине до 6 km/h, без система самобалансирања и сједишта

класа 2 – возила максималне конструктивне брзине до 25 km/h, без система самобалансирања и сједишта

класа 3 – возила максималне конструктивне брзине до 6 km/h, са системом самобалансирања и сједиштем или без сједишта

класа 4 – возила максималне конструктивне брзине до 25 km/h, са системом самобалансирања и сједишем или без сједишта

Filter 2019