Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Њемачка пооштрила режим уласка у земљу особама са Балкана

Cars drive past the border with Germany near Salzburg, Austria, September 13, 2015. Germany re-imposed border controls on Sunday after Europe's most powerful nation acknowledged it could scarcely cope with thousands of asylum seekers arriving every day. Berlin announced that the temporary measure would be taken first on the southern frontier with Austria, where migrant arrivals have soared since Chancellor Angela Merkel effectively opened German borders to refugees a week ago."The aim of these measures is to limit the current inflows to Germany and to return to orderly procedures when people enter the country," said Interior Minister Thomas de Maiziere, adding that this was also necessary for security reasons. REUTERS/Dominic Ebenbichler TPX IMAGES OF THE DAY

Извор: Аваз

Док њемачки медији постављају питање да ли би они који се враћају са одмора са Балкана могли да изазову нови талас заразе корона вирусом, Њемачка је, да би то спријечила, пооштрила режим уласка.

Уведени су десетодневни обавезни карантин и стратегија “два теста” од 11. јануара.

Они који су се љетос враћали са одмора са Балкана допринијели су расту броја заражених. Министар здравља Јенс Шпан наводи да би се такве ситуације због божићних и новогодишњих празника могле поновити.

Њемачки „Велт“ наводи да се велики број људи упутио током божићних и новогодишњих празника на Балкан.

Подаци Института за здравствено и социјално истраживање (ИГЕС), који се заснивају на летовима, показују сличну слику.

Иако је, у поређењу са првим викендом у јануару, за око 43 одсто мање повратника са Балкана регистровано, и мали број летова, како оцијењује ИГЕС, могу подстаћи раст броја инфицираних.

Њемачки медији наводе да је Балкан захваћен пандемијом у већој мјери од Њемачке.

Министар здравља Њемачке Јенс Шпан је пред празнике већ једном упозорио на повећани ризик од инфекције који полази од повратника са одмора.

– Према свему што видим, сматрам да је поново много људи отишло у домовину и посјету родбини у источну Европу, на Балкан и Турску – казао је он.

Сматра да повратници могу дати импулс новом таласу инфекције у Њемачкој.

Током љета су се Нијемци понајвише заразили у својој земљи, али 21 одсто инфекција се повезивао са повратницима са Балкана.

Од 11. јануара биће уведена стратегија “два теста”, према којој повратници из ризичних региона морају одмах по доласку у Њемачку да се тестирају, или да донесу тест који није старији од 48 сати из земаље у којој су боравили, али независно од тога морају у карантин, који се може прекинути тек након пет дана изолације новим негативним тестом.

Filter 2019