Sun. Jan 17, 2021
ћирилица /latinica

Đukanović vratio Zakon o slobodi vjeroispovesti na ponovno odlučivanje

Izvor: Nedeljnik

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje zakone koje je donijela Skupština na sjednici 29. decembra 2020. godine, saopšteno je iz kabineta predsjednika, prenose Vijesti.

Među donijetim zakonima bile su i izmjene Zakona o slobodi vjeroispovesti.

Prilikom donošenja odluke pozvao se na član 94 stav 1 Ustava i naglasio da su “svi zakoni vraćeni na ponovno odlučivanje”.

Đukanović je, navodeći razloge za odluku, podsjetio da je shodno članu 90 stav 3 Poslovnika Skupštine propisano: “Kvorum se utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine”.

“Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sjednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima”, naveo je Đukanović u dokumentu upućenom predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću.

Ukazao je i na “otvoreno pravno pitanje” konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na to, kako navodi, većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije, “kao i na ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana Parlamenta potvrđuje tek na prijedlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta”.

Filter 2019