Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /латиница

Ђукановић вратио Закон о слободи вјероисповести на поновно одлучивање

Извор: Недељник

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је на поновно одлучивање законе које је донијела Скупштина на сједници 29. децембра 2020. године, саопштено је из кабинета предсједника, преносе Вијести.

Међу донијетим законима биле су и измјене Закона о слободи вјероисповести.

Приликом доношења одлуке позвао се на члан 94 став 1 Устава и нагласио да су “сви закони враћени на поновно одлучивање”.

Ђукановић је, наводећи разлоге за одлуку, подсјетио да је сходно члану 90 став 3 Пословника Скупштине прописано: “Kворум се утврђује примјеном електронског система за гласање, на начин што је сваки посланик дужан да се лично идентификује (пријави) убацивањем идентификационе картице у посланички пулт на свом сједишту или на основу евиденције генералног секретара Скупштине”.

“Стога је отворено питање да ли је приликом почетка предметне сједнице и усвајања њеног дневног реда постојао кворум, а самим тим и питање демократског легитимитета, као и усаглашености усвојених закона са Уставом Црне Горе и важећим правним прописима”, навео је Ђукановић у документу упућеном председнику парламента Алекси Бечићу.

Указао је и на “отворено правно питање” констатовања престанка мандата посланику Филипу Аџићу и потврђивања мандата Суаде Зороњић, с обзиром на то, како наводи, већински донешену негативну одлуку Државне изборне комисије, “као и на укупну парламентарну праксу у Црној Гори да се мандат члана Парламента потврђује тек на приједлог тог независног институционалног ауторитета”.

Filter 2019