Шеранић: Вакцина није ту да вас спаси заражавања већ тежих облика болести

Извор: Независне новине

Вакцина није ту да вас спаси заражавања, већ тежих облика вируса корона уколико се заразите, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Републике Српске.

“Препорука Свјетске здравствене организације у овом тренутку јесте да се вакцинишу и особе које су прележале вирус корона. Препоручује се и да лица у акутном стању болести не примају вакцину”, нагласио је Шеранић.

Да би се постигла неопходна масовна имунизација, каже Шеранић, међународне организације препоручују да је у првом турнусу потребно вакцинисати минимално 40 одсто становништва.

“Важно је знати да ће се овај број становника вакцинисати у дугорочнијем периоду. За то нам је потребно минимално четири до шест мјесеци”, поручио је Шеранић.

Шеранић је објаснио да је план да се вакцинације здравствених радника или људи у старачким домовима одвија баш у тим просторима. Други дио су, каже, лица преко 65 година са хроничним обољењима који ће ићи кроз вакциналне центре.

“У плану је да отворимо различите вакциналне пунктове”, рекао је Шеранић.

Filter 2019