Thu. Feb 25, 2021
ћирилица /латиница

Шеранић: Вакцина бесплатна и на доборовољној основи

Извор: Независне новине

Република Српска набавља двије врсте вакцина, Kовакс и Спутњик, обе су квалитетне, а вакцинација ће бити бесплатна и добровољна, рекао је данас на конференцији за новинаре Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС. Он је истакао да ће вакцинисани грађани добити потврду о вакцинацији.

Он је истакао да ће вакцинисани грађани добити потврду, те да ће вакцина бити бесплатна.

“Са Kовакс механизмом смо потписали набавку, 200.000 доза би требала стићи почетком фебруара. Ради се и на набавци руске вакцине Спутњик. Немамо званичне међународне потврде када је ријеч о вакцинама и путовањима у стране земље”, изјавио је Шеранић и додао да је свака вакцина квалитетна за употребу а вакцинација ће бити добровољна.

Шеранић додаје да је добродошла иницијатива предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да вакцине Српска добије из Србије а да ће грађани моћи да се одлуче између двије врсте вакцина, ако их буде довољно.

“Уколико у једном трнутку будемо имали већи избор вакцина грађани ће се моћи одлучити коју вакцину ће примити”, каже Шеранић.

“Инспекција контролише скијалишта, и томе је приступила веома озбиљно. Имамо изазов када су у питању приватна окупљања. У посљедњих 7 дана инспекција је утврдила оо 1.500 прекршаја”, изјавио је Шеранић у Бањалуци.

Представницима медија се на конференцији обратио и директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић који је појаснио да ће процес вакцинације тећи брзо али да се епидемиолошке мјере морају поштовати и након примања вакцине.

“У току ове седмице ћемо припремити процедуру када је ријеч о вакцинацији. Имамо вакцине које се чувају на три температуре. Неопходно је да Институт крајем јануара почне са едукацијом здравственог особља. У наредном периоду ћемо имати већи број процедура за набавку вакцина. Сам процес вакцинације ће тећи брзо а у наредном периоду ћемо се и компјутерски припремити за праћење вакцинације. Епидемиолошке мјере морају се поштовати и након примања вакцине”, рекао је Зељковић.

Filter 2019