Mon. Jan 18, 2021
ћирилица /латиница

Чубриловић: Најважнији задатак je oчување институција Републике Српске

Извор: Глас Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је Република Српска заједница њених слободних народа и грађана, чија будућност зависи првенствено од тога колико су њене институције способне да остварују своје уставне, законске и друге надлежности у интересу свих.”

Зато је очување институција Републике Српске наш најважнији задатак који дугујемо свима онима који су имали храброст и визију да их установе, као и онима који су узидали своје животе у њене темеље”, нагласио је Чубриловић у честитци поводом Дана Републике.

Предсједник Народне скупштине нагласио је да је то први и основни задатак свих, али и обавеза и завјет према Републици Српској.

Честитајући свим грађанима Дан Републике Српске, Чубриловић је подсјетио да су 9. јануара 1992. године посланици Скупштине српског народа у БиХ прогласили Републику српског народа у БиХ, користећи своје демократско и уставно право да то учине.

“Захваљујући тој одлуци посланика првог сазива Народне скупштине, створена је Република Српска у којој је српски народ, у процесу распада Југославије, успио да се очува на овим просторима и да остане конститутиван народ у ситуацији у којој су у многим државама, насталим распадом бивше Југославије, Срби претворени у националну мањину јер нису имали институционални оквир заштите својих права”, навео је Чубриловић.

Он је подсјетио да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ, касније Народне скупштине Републике Српске, 24. октобра 1991. године, био први историјски корак у оснивању Републике Српске и предуслов за доношење Декларације о проглашењу Републике српског народа у БиХ 9. јануара 1992. године, дана који се празнује као Дан Републике.

“Оснивањем Народне скупштине, која је донијела конститутивне акте, Декларацију о проглашењу Републике Српске и њен Устав, Срби у БиХ су обезбиједили право на равноправност и уважавање ставова унутар БиХ све до данас”, истакао је Чубриловић.

Он је навео да предстоји заједничка борба за економски снажну Републику Српску, кроз оживљавање привреде и наставак изградње инфраструктуре, саопштено је из Народне скупштине.

“У времену у којем живимо суочавамо се и са борбом за здравље наших грађана и надом да ћемо успијети да се изборимо са пандемијом која је погодила и нас, као и цијели свијет. Наши приоритети за јачање Републике Српске и даље морају бити квалитетан образовани систем, очување културне баштине и кроз улагања у културу чување нашег националног идентитета, као и поклањање веће пажње свих институција питању демографске политике”, рекао је Чубриловић.

Filter 2019