Фоча: Изведена захтјевна операција, прва у БиХ

Извор: РТРС

У Универзитетској болници Фоча изведена је операција рака желуца са директним убацивањем лијека у трбушну дупљу. Ову процедуру, ријетку у свијету, за коју фочански хирурзи кажу да је прва у БиХ, извели су у сарадњи са водећим европским хирургом у овој области Милошем Бијеловићем.

Рак желуца једно је од најчешћих злоћудних обољења. Уз традиционално лијечење, шеста је година од када у познатим свјетским центрима примјењују процедуру – директно уношење лијека хируршким захватом.

– Лијек убија туморске ћелије, а убаци се у трбух, не иде кроз вене и крвне судове, већ преко баријере трбушне марамице. Тако не прелази дугачак пут и ефекти на тровање цијелог организма су минамални – каже Милош Бјеловић, начелник 10. Одјељења, Прве хируршке клинике КЦ Србије.

Захтјевна операција је вишедисциплинарна, у којој уз хируршки тим учествују и интернисти-онколози. Ускоро и нове процедуре.

– Наш план је да први пут у историји ове установе почнемо с отвореним и алапраскопским операцијама на једњаку – истакао је Ненад Лаловић, начелник Одјељења за хируршке гране Универзитетске болнице Фоча.

Од избијања пандемије у овој установи одговорили су на све изазове.

– Ми смо током 2020. имали негдје око 500 пацијената лијечених од ковида и више од 9.500 пацијената који су лијечени због других болести и хитних стања која смо били дужни да пружимо здравствену заштиту – наглашава Радмил Марић директор Универзитетске болнице Фоча.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, болницу је одликовала Оредном заставе са сребрним вијенцем.

– Мислим да је ова здравстена установа показала колико може, колико су њени љекари способни и колико има добар здравствени систем – додао је Марић.

Универзитетску болницу Фоча, Влада Српске, уз набавку опреме помогла је и с више од пола милиона КМ за опремање простора за лијечење обољелих од ковида 19.


Filter 2019